Loszittende tanden door Parodontitis: Symptomen, Oorzaken en Behandeling
Veel mensen hebben last van loszittende tanden door Parodontitis. Dit is een ernstige tandvleesaandoening die de gezondheid van je tanden; je tandvlees en het onderliggende kaakbeen aantast. Het is belangrijk om deze aandoening serieus te nemen, omdat het kan leiden tot losse tanden; gevoelig tandvlees en uiteindelijk van enkele tanden tandverlies; tot in het ergste geval het volledige gebit moeten laten vervangen. De leeftijd waarop dit plaats kan vinden is afhankelijk per patiënt...
Dit artikel is geschreven door Kevin van Tandartsreizen naar Albanië! In deze blogpost zullen we op basis van een interview met onze kaakchirurg de symptomen, oorzaken en behandeling van parodontitis bespreken. We onderscheiden hierin beginnend parodontitis en vergevorderd Parodontitis!
Wat zijn de Symptomen van Parodontitis (en Gingivitis)?
Parodontitis start met Gingivitis en kan grote invloed hebben op jouw gemoedstoestand en uiterlijk voorkomen. Na verloop van tijd kan dit steeds erger worden; en het is dan ook belangrijk dat de behandeling van parodontitis serieus genomen wordt. Je ziet dat verschillende andere lichaamsklachten en complicaties (schaamte / isolatie) toenemen als je de tanden niet laat maken. Daarom kun je je in de meeste gevallen beter laten genezen van ontstekingen en daarna kiezen voor een volledige gebitsrenovatie!
Parodontitis begint vaak met milde symptomen die in de loop van de tijd verergeren. Wanneer je tandvlees gevoelig begint te worden en structureel schade op begint te lopen spreken we van Gingivitis. Het is belangrijk om de eerste en vergevorderde symptomen op tijd te herkennen om grote schade te voorkomen. In veel gevallen kan parodontitis als ziekte flink afgeremd of zelfs voorkomen worden.
Enkele veelvoorkomende symptomen van parodontitis zijn:
- Bloedend tandvlees tijdens het poetsen of flossen;
- Rood, gezwollen of gevoelig tandvlees;
- Terugtrekkend tandvlees, waardoor tanden er langer uitzien;
- Aanhoudende slechte adem;
- Een vieze smaak in je mond;
- Loszittende tanden of verandering in de beet;
Bekijk de onderstaande video eens voor een professionele uitleg van een tandarts uit het Nederlandse KNMT!
Wat zijn de belangrijkste oorzaken van Parodontitis?
Gingivitis en de vergevorderde vorm parodontitis worden veroorzaakt door de opbouw van bacteriën en tandplak op en rond de tanden. Deze bacteriën veroorzaken ontstekingen en infecties in het tandvlees, wat leidt tot schade aan het tandvlees en het omliggende kaakbot.
Enkele veelvoorkomende oorzaken van parodontitis zijn:
- Slechte Mondhygiëne zorgt voor Parodontitis. Onvoldoende poetsen kan leiden tot opbouw van tandplak en bacteriën.
- Eigen mondhygiëne is belangrijk, maar het is ook noodzakelijk om 1x per 6 maanden op controle te gaan.
- Door roken krijg jij sneller parodontitis en is ook behandeling op lange termijn minder effectief.
- Sommige mensen hebben genetisch bepaalde factoren die hen vatbaarder maken voor Parodontitis.
- Hormonen tijdens zwangerschap of menopauze kunnen het tandvlees gevoeliger maken voor ontstekingen.
- Onderliggende medische aandoeningen en medicijngebruik kunnen de kans op Parodontitis verhogen en versnellen.
Hoe werkt de behandeling van Parodontitis?
De behandeling van parodontitis is afhankelijk van de ernst van de aandoening. In de vroege stadia kan een grondige reiniging van de tanden en het tandvlees voldoende zijn om de infectie te bestrijden. In gevorderde gevallen kunnen chirurgische ingrepen nodig zijn om het aangetaste tandvlees en bot te herstellen.
Enkele veelgebruikte behandelingen voor parodontitis zijn:
- Het verwijderen van tandplak en tandsteen van de tanden en onder het tandvleesoppervlak.
- Flapoperatie: Het optillen van het tandvlees om diepe pockets te reinigen en het beschadigd bot te herstellen.
- Tandheelkundige implantaten: Het plaatsen van implantaten om kaken te verstevigen en tanden te vervangen.
- Antibioticabehandeling: Het voorschrijven van antibiotica en middelen voor mondspoeling om infecties te bestrijden.
Het is niet altijd mogelijk om Parodontitis te behandelen... Tenminste als we spreken over genezen... WEL is het tot op zekere hoogte mogelijk om het proces te vertragen; of de esthetische problemen te verminderen...
Alternatieve oplossingen voor behandeling van loszittende tanden door Parodontitis
De bovenstaande patiënt uit België had grote problemen met zijn gebit. Hij kon op zich nog prima eten, maar schaamde zich behoorlijk voor zijn voorkomen en begon ook steeds meer klachten te krijgen. Zijn budget was wegens omstandigheden niet toereikend om alles te laten trekken en vervangen, dus besloot hij een tussen oplossing.
In plaats van tanden trekken en kronen op implantaten; gaf hij ons personeel toestemming om zijn tanden te slijpen en vervangen met porseleinen kronen. Hierdoor werden de tanden stevig bij elkaar gedrukt en zag alles er weer fris uit. Na afloop kon hij enkele jaren vooruit tot hij het budget had om de grote renovatie te laten uitvoeren.
Een tweede oplossing die veel mensen kiezen is om alles te laten extracteren en voor een los kunstgebit te gaan...
Kun je Parodontitis ook zelf behandelen?
Parodontitis kun je helaas niet zelf behandelen. Je kunt hooguit je best doen om het te voorkomen door regelmatig je tanden te poetsen met een elektrische tandenborstel; te flossen en te raggen. Ook door periodieke controles bij de tandarts kun je parodontitis helpen voorkomen.
Wanneer je symptomen van parodontitis opmerkt, is het belangrijk om snel een tandarts te raadplegen om verdere schade te voorkomen. Onthoud dat vroegtijdige diagnose en behandeling essentieel zijn om tandverlies en complicaties te voorkomen. Zorg goed voor je mondgezondheid en geniet van een stralende glimlach!
Parodontitis is een van de belangrijkste "mondziekten" waarvoor patiënten uit Nederland en België onze kliniek bezoeken. Benieuwd hoe onze tandarts in onze tandartskliniek de grootste gebitsrenovaties uitvoert? Bekijk meer op onze website!