Rokers Tanden | Wat te doen aan een uit de hand gelopen Rokersgebit?
Rokers Tanden | Wat te doen aan een uit de hand gelopen Rokersgebit?
13 juni 2023 

Rokers Tanden | Wat te doen aan een uit de hand gelopen Rokersgebit?

Veel patiënten die onze kliniek bezoeken voor grote gebitsrenovaties doen dat vanwege de gevolgen van een "Rokersgebit". Ze hebben grote schade aan hun tanden door het roken. Maar ondanks de waarschuwingen blijven nog steeds veel mensen roken. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek roken in 2020 zo’n 20% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder. Wetenschappers zien het als de nummer 1 doodsoorzaak wereldwijd en volgens Trimbos sterven in Nederland 20.000 mensen op (te) jonge leeftijd aan de gevolgen van deze verslaving.

Behalve dat het verslavend en duur is, bevat tabaksrook zo’n 70 verschillende giftige stoffen. Wanneer deze door het slijmvlies van de mondholte worden opgenomen, kan dit problemen veroorzaken omdat het afweersysteem van de mondholte minder goed werkt. Dus behalve het ontstaan van rokers tanden heeft het serieuze gevolgen voor de gezondheid.

De problemen van roken ontwikkel je op lange termijn door jouw hele lichaam, maar ZEKER in jouw mond! Dat is de plek die de meeste schadelijke stoffen absorbeert. Daarom zullen we in dit artikel de impact van roken op je mondgezondheid / gebit bespreken, evenals de langetermijneffecten. We zullen aan het eind van dit artikel ook enkele tips geven om te stoppen met roken en je gebit te beschermen.

Dit artikel is geschreven door Kevin; de Nederlandstalige Patiëntenbegeleider van Tandartsreizen Albanië. Als jij op zoek bent naar een oplossing voor jouw rokersgebit, kun je vrijblijvend contact opnemen via +31627577357 of het contactformulier op onze website.


De Impact van Roken op Je mondgezondheid / Gebit

Mensen die lange tijd roken ontwikkelen op latere leeftijd schade aan hun tanden. Dit is met name zichtbaar wanneer weinig aandacht aan reiniging en onderhoud werd gegeven in het verleden. De kwaliteit van jouw gebit gaat niet snel achteruit, maar is tegelijkertijd (zonder esthetische tandartsbehandelingen) moeilijk terug te draaien als het eenmaal zover is...

 1. Verkleuring van Tanden: Een van de meest zichtbare effecten van roken is de gele verkleuring van tanden. De nicotine en andere chemische stoffen in tabaksrook dringen door in het tandglazuur, waardoor tanden geel en dof worden.

 2. Tandvleesaandoeningen: Roken verhoogt het risico op tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis. Tabaksrook vermindert de bloedtoevoer naar het tandvlees en vertraagt het genezingsproces, waardoor het tandvlees ontstoken raakt en het risico op infecties toeneemt. Daarnaast zorgt roken vaak voor een langdurige slechte adem.

 3. Verlies van Tandvlees en Bot: Langdurig roken kan leiden tot het terugtrekken van het tandvlees en verlies van botweefsel rond de tanden. Dit kan uiteindelijk leiden tot losse tanden en tandverlies.

 4. Vertraagde Genezing na Tandheelkundige Behandeling: Roken verstoort het genezingsproces na tandheelkundige ingrepen zoals extracties, implantaten of wortelkanaalbehandelingen. Het vermindert de bloedstroom en zuurstoftoevoer naar het behandelde gebied, waardoor de genezing wordt vertraagd en het risico op complicaties toeneemt.

 5. Je hebt meer kans op kanker in je mond; keel en longen.


Stoppen met Roken heeft positieve bijwerkingen

Op de lange termijn kan roken ernstige schade aanrichten aan je gebit en mondgezondheid. Het kan leiden tot chronische tandvleesaandoeningen, tandverlies en zelfs mondkanker. Bovendien kan de impact van roken op je gebit ook invloed hebben op je algehele gezondheid, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.


Het is nooit te laat om te stoppen met roken en de gezondheid van je gebit te verbeteren. Hier zijn enkele tips om je te motiveren en te helpen bij het stoppen:


 1. Stel een Doel en Beloon jezelf: Stel een duidelijk doel om te stoppen met roken en beloon jezelf bij het behalen van mijlpalen. Gebruik het geld dat je bespaart om jezelf te verwennen met iets waar je van geniet.

 2. Zoek Ondersteuning: Vertel je vrienden, familie en tandarts over je beslissing om te stoppen met roken. Ze kunnen je steunen en aanmoedigen tijdens moeilijke momenten.

 3. Vervang Gewoontes: Identificeer de situaties waarin je normaal gesproken zou roken en bedenk gezondere alternatieven. Kauw bijvoorbeeld op suikervrije kauwgom of neem een gezonde snack.

 4. Zoek Professionele Hulp: Overweeg het inschakelen van professionele hulp, zoals rookstopprogramma's of nicotine-vervangende therapieën. Deze kunnen je helpen om de ontwenningsverschijnselen te beheersen en succesvol te stoppen met roken.

Denk eraan dat het stoppen met roken niet alleen je mondgezondheid verbetert, maar ook invloed heeft op je algehele gezondheid en levenskwaliteit. Neem de eerste stap naar een gezonder gebit en een rookvrij leven!


Voordelen van Stoppen met Roken

Als je de stap zet om voor lange termijn te stoppen met roken kun jij rekening houden met de onderstaande verbeteringen in jouw leven! Niet alle zaken zullen vanaf dag 1 merkbaar zijn, en met name het gebit zal schade houden, maar je mondgezondheid zal snel en sterk verbeteren! 

 • Door een betere doorbloeding krijg je gezonder tandvlees. Dus minder kans op ontstekingen, minder cariës, snellere wondgenezing. Heb je last van bloedend tandvlees dan zal dit, samen met goede mondhygiëne snel genezen. Heb je parodontitis? Dan zal de behandeling en je dagelijkse mondhygiëne veel effectiever zijn en je helpen je gebit te behouden.

 • Je krijgt een frissere mondgeur! Dat is fijn in je contacten met anderen en ook voor jezelf is een fris gevoel in je mond zoveel prettiger.

 • Je krijgt snel meer reuk en smaak en kunt nog meer genieten van eten en drinken.

 • Je krijgt weer wittere tanden! Roken geeft een moeilijk te verwijderen aanslag op je gebit. Als je gestopt bent, maak dan snel een afspraak bij de mondhygiënist / tandarts om de aanslag te verwijderen! Daarna heb je snel weer een stralende glimlach (of kunt een gebitsrenovatie doen).

 • Je hebt meer speeksel en een betere samenstelling van het speeksel. Want behalve dat het je mondgezondheid ten goede komt en gaatjes (cariës) voorkomt, ook de spijsvertering verbetert en dus heeft je hele gezondheid er profijt van.

 • Stoppen met roken geeft een stralender uiterlijk. Als het goed is voel je je al na enkele dagen frisser, schoner én aantrekkelijker.Werk aan een oplossing voor jouw Rokersgebit via onze tandartskliniek

Wij voeren in onze tandartspraktijk gebitsrenovaties uit voor een fractie van de prijs in Nederland. We hebben meerdere patiënten geholpen waarbij roken de grootste oorzaak was. Een voorbeeld hiervan was Harold van de onderstaande video. Ook hij had jarenlang gerookt en kwam in Nederland voor een extreem dure rekening te staan.  


Harold heeft uiteindelijk de keuze gemaakt om naar Albanië te komen en investeerde in zijn gebit. Klinkt dat als iets wat voor jou interessant kan zijn? Laat je niet tegenhouden om bij ons een gratis online consult te doen en neem vrijblijvend contact met ons op via Whatsapp +31627577357 om de mogelijkheden te bespreken!

P.S. Probeer jij te stoppen met roken en heb je het er pittig mee? Wij wensen jou veel sterkte!
Over de schrijver
Momenteel werk ik als Nederlandstalige Patiënten Begeleider voor een moderne en betrouwbare tandartskliniek in Albanië. Mijn doel is om Nederlandse en Belgische patiënten te begeleiden die een beter betaalbare tandartsrekening willen realiseren ZONDER daarbij kwaliteit te verliezen. Ik help jou via online informatie en persoonlijke begeleiding om gebaseerd op jouw persoonlijke situatie de juiste keuze te maken. Mijn doel is geslaagd wanneer jij in Albanië; Nederland of België een passende oplossing gevonden hebt en tevreden terugkijkt op jouw route naar een mooi (en gezond) gebit!
Reactie plaatsen