Wortelkanaalbehandeling uit laten voeren? [Stappenplan; Kosten; Risicos; Alternatieven]
Wortelkanaalbehandeling uit laten voeren? [Stappenplan; Kosten; Risico's; Ervaringen; Alternatieven]
01 augustus 2022 

Wortelkanaalbehandeling uit laten voeren? [Stappenplan; Kosten; Risico's; Ervaringen; Alternatieven]

Een Wortelkanaalbehandeling is een tandarts behandeling die tandartsen doen om het natuurlijke gebit gezond en fris te houden. Want hoewel veel mensen op latere leeftijd een gebitsrenovatie willen / moeten laten doen, is het verstandiger en goedkoper om jouw eigen gebit zo lang mogelijk gezond te houden.

Ben jij van plan om jouw eigen gebit zo lang mogelijk te behouden? Dan zul je in jouw leven vast en zeker de wortelkanaalbehandeling tegen gaan komen!

Het is een van de meest uitgevoerde behandelingen om een gebit gezond te houden. Daarom besteden wij in dit artikel aandacht aan hoe deze behandeling werkt; bij welke symptomen het nodig is; wat de risico's zijn van deze tandarts behandeling; wat het kost (prijzen in binnenland en buitenland) en hoe jouw ervaring als patiënt er precies uit ziet als je deze uit laat voeren.

Deel gerust jouw vragen / ervaringen onder dit artikel of neem gerust contact met ons op via ons contactformulier!

Een Wortelkanaalbehandeling kun je laten uitvoeren wanneer jouw tanden niet (meer) gezond zijn. Je krijgt dan een reparatie in plaats van ze te moeten laten trekken.Dr. Gentiana Belegu (kaakchirurg Albanië) en Tandartsreizen Manager Kevin Belegu.

Waarom kun jij de informatie in dit artikel vertrouwen?

Dit artikel is geschreven door de Nederlandse Patiënten Manager van Tandarts Reizen Albanië (Kevin); in samenwerking met de manager Tandreizen Kevin Belegu EN onze leidend Kaakchirurg Gentiana Belegu. Gentiana is de eigenaresse van onze tandartspraktijk in Albanië sinds 2001 en onder haar leiding worden maandelijks 250 patiënten geholpen met hun gebitsproblemen; waaronder zo'n 60% als tandarts toerist uit andere landen dan Albanië. Deze reizen naar onze tandartspraktijk omdat ze veel geld besparen en tegelijkertijd van een fijne vakantie genieten.


Ondertussen komt dat neer op tienduizenden tevreden patiënten! 

Dr. Gentiana is niet alleen eigenaar op papier; maar ook onze fulltime kaakchirurg die het met haar team van professionals mogelijk maakt om alle mogelijke intensieve tandarts behandelingen uit te voeren zoals Implantaten zetten, Sinus Lift behandelingen; kronen zetten, bruggen zetten en gebitsprotheses zetten. 

Wij hebben meer dan 25.000 verschillende patiënten geholpen in onze praktijk en deze mensen hebben weinig klachten achtergelaten. Er waren zelden zaken die niet netjes opgelost konden worden via onze garantieregeling van 10 jaar; en daarom zijn onze patiënten over het algemeen enorm blij en dankbaar omdat zij in eigen land de benodigde tandartsbehandelingen niet kunnen betalen.

Dit doen wij allemaal vanuit onze moderne tandartspraktijk in Durrës; Albanië! Wij helpen onze klanten om 50% / 65% kosten te besparen op de tandartsrekening voor de meest geavanceerde behandelingen; zonder daarbij kwaliteit te verliezen. Want door flinke investeringen in apparatuur en materialen is onze tandartspraktijk een van de meest moderne en betrouwbare aanbieders van tandarts reizen in Albanië! 


Wil jij graag eens deelnemen aan een van onze voorlichting evenementen?

Wil jij graag een van onze periodieke voorlichting evenementen bijwonen? Vraag een uitnodiging aan via het onderstaande contactformulier! Wij delen gedetailleerde informatie over de industrie achter tandarts reizen, mogelijke behandelingen, resultaten van case-studies en ervaringen van onze klanten uit het buitenland...

Onze Tandartspraktijk is gebouwd in 2015 en heeft alle expertise in huis om patiënten te helpen van over de hele wereld.Onze moderne Tandartspraktijk in het buitenland (Durrës; Albanië)

Waarom zou je een Wortelkanaalbehandeling laten uitvoeren?

Veel mensen weten niet dat tanden aan de binnenkant verbonden zijn aan het lichaam via bloedvaten en zenuwen. Er lopen belangrijke wortels doorheen die zorgen dat alles gezond en sterk blijft functioneren. TOTDAT er een van de onderstaande problemen optreden!   


Bij welke Symptomen wil jij een Wortelkanaalbehandeling overwegen?

 • Het kan een teken zijn als jouw tanden / kiezen pijn doen bij koud en warm eten / drinken;

 • Een controle kan handig zijn bij structurele tandpijn die vanuit het niks lijkt te komen;

 • Onverklaarbare zwellingen of veranderingen in de kleur van jouw tand / kies;

 • Krijg jij een klap op je kaak door een ongeluk of vechtpartij? Ga dan zeker op controle om te kijken of alles veilig is;

 • Bij Rottende of Losse Tanden wil jij zeker een controle laten doen om te kijken wat nog mogelijk is;

 • Ontstekingen in het gebit geven niet altijd symptomen. Wij raden aan om jaarlijks een röntgenfoto te laten maken;


Een Wortelkanaalbehandeling kun je dus door een kaakchirurg laten doen wanneer er Bacteriën; ziektes of complicaties voorkomen binnenin de tand. Dit kan op lange termijn vervelende rottende tanden of aanhoudende tandpijn veroorzaken EN uiteindelijk tot tandverlies en ontstoken kaakweefsel leiden.

Het doel van een wortelkanaalbehandeling is om de problemen op te lossen en jouw originele tanden / kiezen te behouden, in plaats van deze direct te trekken en aan de slag te moeten met implantaten; kronen of bruggen. Bij deze behandeling geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe prettiger en succesvoller de behandeling en oplossing is!


Hoe werkt een Wortelkanaalbehandeling?

 • Stap 1: Röntgenfoto Maken en beoordelen

 • Stap 2: Plaatselijke Verdoving Uitvoeren

 • Stap 3: Tand Steriliseren / Zuiver Maken

 • Stap 4: Gaatje Boren in de tand of kies

 • Stap 5: Ontstoken Weefsel weghalen

 • Stap 6: Desinfecteren / Ontsmetten met vloeistof

 • Stap 7: Tand / Kies volledig opvullen met Wortelkanaalcement


Wat moet je wel/niet doen NA een Wortelkanaalbehandeling?

In principe kun jij alles doen na een Wortelkanaalbehandeling. Je kunt wel preventief oppassen met eten en drinken, want omdat je met vullingen te maken hebt zijn deze na de operatie nog niet helemaal hard. Je KUNT in principe eten, maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen wacht je nog enkele uren met het eten van hard voedsel.


Kun je een Wortelkanaalbehandeling laten uitvoeren onder een kroon / Facing?

Een wortelkanaalbehandeling klinkt ingewikkeld, maar wat als jij niet meer jouw volledig eigen tanden hebt? Misschien ben je er van op de hoogte dat mensen soms een gedeelte van hun tanden weg laten slijpen om kronen of facings te plaatsen. Zijn wortelkanaalbehandelingen in dit geval ook mogelijk? Zeker! Zolang de Kronen / Bruggen / Facings er nog af kunnen is het mogelijk om een wortelkanaalbehandeling onder neptanden te doen. 

De vraag is echter wel hoe gezond jouw tanden zijn wanneer jij met externe kronen / facings werkt. In sommige gevallen zal het veel effectiever zijn om met implantaten te werken omdat deze op lange termijn minder risico's geven op dit vlak. Wat dat betreft is het risicovoller om neptanden in de vorm van Kronen of Facings op bestaande tanden te zetten.

In de onderstaande video interview ik Jonica; een Amerikaanse patiënt die een wortelkanaalbehandeling (en meer) liet uitvoeren in onze tandarts kliniek. Hoor in het interview waarom zij kiest om haar grote behandelingen te doen in Albanië en daarmee duizenden euro's bespaard!Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

Afhankelijk van het aantal kiezen / tanden kan hier veel verschil in zitten. Kiezen hebben bijvoorbeeld twee wortels die zuiver moeten worden gemaakt, terwijl tanden maar 1 wortel hebben. Meestal staat er ongeveer een uur per tand / kies voor, maar dit kan ook twee uur of langer worden! Het is afhankelijk van hoeveel geboord / gereinigd moet worden.


Wat zijn de Risico's van een Wortelkanaalbehandeling?

Er zijn zowel risico's bij het WEL uitvoeren als bij het NIET uitvoeren van een Wortelkanaalbehandeling. Bij het FOUT uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling kan de tand of kies alsnog verloren gaan doordat deze afsterft. Je hebt dan alsnog een implantaat / kroon nodig.

De risico's bij het NIET uitvoeren zijn dat bacteriën / ontstekingen doorgroeien in jouw tandvlees en kaakweefsel. Dit groeit niet vanzelf terug en kan er voor zorgen dat de omliggende tanden ook scheef / los gaan staan. Als dat in de toekomst gerenoveerd moet worden gaat het meer geld kosten! 


Doet een Wortelkanaalbehandeling pijn? 

Een wortelkanaalbehandeling kan pijnlijk zijn en ook enkele dagen na behandeling gevoelig zijn. Uiteraard verdoven wij de mond plaatselijk tijdens de behandeling en dat zorgt ervoor dat deze tandarts behandeling meestal pijnloos verloopt. Voor pijn NA de behandeling kun je als het nodig is enkele dagen lichte pijnstillers nemen! Wij raden aan om het bij Paracetamol of 600 MG Ibuprofen te houden en niet te experimenteren met zware pijnstillers. Hier raken mensen makkelijk verslaafd aan, dus blijf hier gewoon vanaf...

P.S. Wij raden het nooit aan om een wortelkanaalbehandeling zonder verdoving te doen, maar volledig onder narcose is ook weer niet nodig...


Mag je een Wortelkanaalbehandeling laten uitvoeren als je zwanger bent?

Wij krijgen vaak de vraag welke tandartsbehandelingen wel / niet uitgevoerd mogen worden tijdens zwangerschap. Aanstaande Papa's en Mama's zijn voorzichtiger in de keuzes die ze maken en willen zichzelf en de foetus / baby niet benadelen. Super vervelend, aangezien zwangere vrouwen vanwege hormoonveranderingen gevoeliger worden voor ziektes en pijntjes. 


Maak je NIET te veel zorgen over jouw tandarts behandelingen... En sla ze ook niet zomaar over zonder advies te vragen!


Het grote probleem bij tandarts behandelingen overslaan tijdens jouw zwangerschap is dat jij hierdoor stress en pijn ervaart. Dit werkt negatief voor jezelf EN de baby. Vaak worden de problemen met jouw gebit erger als jij er maanden mee rond blijft lopen en kunnen infecties / complicaties optreden die VEEL SCHADELIJKER kunnen zijn dan een kleine plaatselijke verdoving..  

Hoewel bij een wortelkanaalbehandeling Röntgenfoto's worden gemaakt; plaatselijke verdovingen worden toegebracht EN in sommige gevallen medicijnen / pijnstillers worden gebruikt hoef je je hier geen zorgen om te maken. Een incidentele pijnstiller / verdoving zal de groei van de baby NIET belemmeren. Wel raden wij je altijd aan om te benoemen dat jij zwanger bent EN hoe lang dat is, zodat jouw tandarts jou een passend advies kan geven.


Wat zijn de Kosten van een Wortelkanaalbehandeling?

De kosten van een wortelkanaalbehandeling zijn afhankelijk van WAAR je het laat doen. Zo is de prijs van een wortelkanaalbehandeling in Nederland vele malen duurder dan dezelfde behandeling in het buitenland. Zo reizen veel mensen naar landen als Hongarije; Turkije en Albanië. 

Kosten waar jij rekening mee moet houden tijdens een Wortelkanaalbehandeling zijn 

 • Röntgenfoto laten maken;

 • Behandeling van het Consult / Behandelplan;

 • De nodige Materiaalkosten;

 • Het zetten van de Verdoving;

 • Het uurloon van de Tandarts en een ondersteunende medewerker;

 • In sommige gevallen de voorbereidingstijd van de tandartspraktijk;


Kosten van een Wortelkanaalbehandeling in Nederland

De kosten van deze behandeling kosten in Nederland tussen de €400 en €700. 


Kosten van een Wortelkanaalbehandeling in Albanië

De kosten van deze behandeling kosten in Albanië tussen de €100 en €250. 


Kosten van een Wortelkanaalbehandeling in Hongarije

De kosten van deze behandeling kosten in Hongarije tussen de €300 en €400. 


Kosten van een Wortelkanaalbehandeling in Turkije

De kosten van deze behandeling kosten in Turkije tussen de €150 en €250. 


Vergoed mijn basis zorgverzekering een Wortelkanaalbehandeling?

Een Wortelkanaalbehandeling valt NIET onder de basiszorgverzekering als jij ouder bent dan 18 jaar. Je KUNT deze extra bijverzekeren via een aanvullende tandartsverzekering. Wij raden dit echter af, omdat het in de meeste gevallen op lange termijn meer geld kost dan het oplevert. Dit komt doordat elke tandartsverzekering andere voorwaarden heeft en de maandelijkse kosten afhankelijk zijn van het zelfgekozen maximum bedrag. 

TENZIJ jij zeker weet dat jij enkele jaren hoge tandartskosten gaat hebben is het vrijwel onmogelijk om je hier efficiënt voor te verzekeren en een passend bedrag te kiezen. Je loopt al snel het risico dat je meer betaald dan nodig; en uiteindelijk minder terugkrijgt dan je had verwacht. OOK accepteren de meeste verzekeringsmaatschappijen je alleen als jij geen hoge tandartsrekening verwacht de komende jaren. Je zult dus moeten liegen als jij vooraf weet dat je grote behandelingen nodig hebt en kunt gestraft worden als blijkt dat jij met voorkennis gelogen hebt.

Jij kunt beter sparen voor dergelijke veranderingen, of op zoek gaan naar alternatieve oplossingen in het buitenland zoals wij deze doen in onze tandartspraktijk in Albanië. 
Wil jij meer info ontvangen over een Wortelkanaalbehandeling in onze kliniek?

Wij voeren wortelkanaalbehandelingen uit voor een fractie van de prijs in Nederland. Naast de kwalitatieve behandelingen die wij bieden is ook onze omgeving volledig klaar om toeristen te ontvangen EN vermaken. Zo kun jij heerlijk met jouw partner aan het strand liggen terwijl jij wacht op jouw volgende behandeling; met de bus naar Tirana voor een stedentrip; of enkele dagen een auto huren en de Albanese Alpen (Bergen) in trekken.

Benieuwd naar onze tandartsbehandelingen en mogelijkheden rondom onze tandarts reizen? Dan mag jij altijd onze tandartsreizen beginnersgids aanvragen; onze veelgestelde vragen sectie bekijken en / of contact opnemen voor een gratis consult! 


P.S. Deel gerust jouw positieve / negatieve ervaringen met wortelkanaalbehandelingen onder dit artikel!


Over de schrijver
Momenteel werk ik als Nederlandstalige Patiënten Begeleider voor een moderne en betrouwbare tandartskliniek in Albanië. Mijn doel is om Nederlandse en Belgische patiënten te begeleiden die een beter betaalbare tandartsrekening willen realiseren ZONDER daarbij kwaliteit te verliezen. Ik help jou via online informatie en persoonlijke begeleiding om gebaseerd op jouw persoonlijke situatie de juiste keuze te maken. Mijn doel is geslaagd wanneer jij in Albanië; Nederland of België een passende oplossing gevonden hebt en tevreden terugkijkt op jouw route naar een mooi (en gezond) gebit!
Reactie plaatsen