Het Klikgebit / de Klikprothese: Voordelen en Nadelen vanuit Patiënt Ervaringen
Het Klikgebit / de Klikprothese: Voordelen en Nadelen vanuit Patiënt Ervaringen
13 juni 2023 

Het Klikgebit / de Klikprothese: Voordelen en Nadelen vanuit Patiënt Ervaringen

Een klikgebit, ook wel bekend als een implantaatgedragen prothese, is een populaire oplossing voor mensen die last hebben van tandverlies of een slecht passende (losse) gebitsprothese / kunstgebit. Een oorzaak hiervan kan zijn dat de kaken op lange termijn blijven slinken en de oorspronkelijke vorm niet meer past; waardoor steeds aanpassingen gedaan moeten worden. Na het extracteren van alle tanden kan een prothese van neptanden worden gemaakt die vast wordt gezet op enkele implantaten. Het is een van de weinige oplossingen in Nederland met een mogelijke vergoeding door CZ..

Een klikgebit is qua kosten goedkoop te produceren en voor de patiënt is de prijs dan ook goed betaalbaar. Daarnaast biedt het een stabiele en comfortabele optie om de functionaliteit van het gebit te herstellen en het zelfvertrouwen te vergroten. Maar is het ook de beste oplossing voor jou als patiënt? Wat is beter: een kunstgebit of klikgebit? Wat is een klikgebit met stegverbinding? Hoeveel implantaten zijn nodig voor een klikgebit? En kan een klikgebit plaatsen onder narcose?

Dat zijn enkele vragen waarop wij antwoord geven. Ook bekijken we in dit artikel de voordelen en nadelen van een klikgebit vanuit het oogpunt van een patiënt; met extra aanvullingen vanuit de eigen ervaringen vanuit onze kaakchirurgie kliniek in Albanië.

P.S. Wij specialiseren in onze kliniek in All on Six / All on Four gebitsrenovatie met zirkonium kronen. We doen dit omdat wij meer vertrouwen op deze manier van werken en de gekozen materialen van veel betere kwaliteit (en langere houdbaarheid) zijn...


Veel mensen willen een klikgebit in de bovenkaak om kosten te besparen. Veel verzekeringen vergoeden een klikgebit, maar is dit ook de beste optie voor patienten?


Waarom kun jij de informatie in dit artikel vertrouwen?

Dit artikel is geschreven door de Nederlandse Patiënten Manager van Tandarts Reizen Albanië (Kevin); in samenwerking met de manager Tandreizen Kevin Belegu EN onze leidend Kaakchirurg Gentiana Belegu. Zij is de eigenaresse van onze tandartspraktijk in Albanië sinds 2001 en onder haar leiding worden maandelijks 250 patiënten geholpen met tandarts behandelingen; waaronder zo'n 60% uit andere landen dan Albanië.

Ondertussen komt dat neer op tienduizenden patiënten sinds de start van haar praktijk! En in deze periode zagen wij veel patiënten voorbij komen die op zoek waren naar een klikgebit; of juist een andere oplossing voor hun negatieve ervaring met een klikgebit in de bovenkaak of onderkaak.

Dr. Gentiana is niet alleen eigenaar op papier, maar ook onze tandarts die het met haar team van 6 professionals mogelijk maakt om intensieve tandarts behandelingen uit te voeren zoals Implantaten zetten, kronen zetten, bruggen zetten en protheses zetten.

Dit doen wij allemaal vanuit onze moderne tandartspraktijk in Durrës; Albanië! Wij helpen onze klanten om 50% / 65% kosten te besparen op de tandartsrekening voor de meest geavanceerde behandelingen.

Wij willen je aanbevelen om via onze homepagina onze Beginnersgids voor onze tandartsreizen aan te vragen. Hierin delen wij gedetailleerde informatie over de industrie achter tandarts reizen, mogelijke behandelingen, resultaten van case-studies en ervaringen van onze klanten uit het buitenland...Wat is een klikgebit? 

Een klikgebit is een kunstgebit (meestal van plastic / kunststof) dat via drukpunten vastgezet wordt op enkele implantaten in de bovenkaak en / of onderkaak. In de oorspronkelijke vorm zijn dit meestal 2 implantaten per kaak (links & rechts), maar het is ook mogelijk om de clickprothese op 4 implantaten te plaatsen, zodat meer steun ontstaat.

Ook heb je mogelijkheden om een klikgebit met stegverbinding te laten maken. Bij deze variant plaatst de tandarts een steg (beugel) tussen de implantaten en dat geeft bredere steun dan de normale versie op losse implantaten. Dit kan technisch gezien over de hele kaak worden uitgevoerd.

Hoe werkt de procedure van een klikgebit? 

Voordat je aan een klikgebit kunt beginnen moet je 100% tandloos zijn. Vaak zit er in Nederland / België (of andere landen) een wettelijke geneestermijn aan, waardoor jouw tandvlees / kaakbeen eerst heeft kunnen helen en slinken. Gedurende 6 tot 12 maanden kan nog het een en ander veranderen aan de kaken en het kaakbeen.

Nadat de kaken (en implantaten) genezen zijn kan een afdruk worden gemaakt voor de prothese. Het klikgebit moet passen op de implantaten en wanneer de maten zijn opgenomen kan het laboratorium de productie starten. Wanneer dat eindresultaat geleverd is zullen ze het testen; en indien goed; in jouw mond plaatsen. Doordat je dit klikgebit makkelijk kunt losmaken kun je zelf het onderhoud en de reiniging bijhouden.

Vaak krijgen wij de vraag of een klikgebit in een dag gemaakt kan worden. Een Klikgebit maken in 1 dag vinden wij niet aan te raden, vanwege de geneestermijn van implantaten gedurende 3 of 4 maanden. De duur en het verloop van het geneesproces kan per patiënt verschillen.

Kan een klikgebit geplaatst worden onder narcose?

Een klikgebit kan niet onder narcose worden geplaatst omdat je als patiënt bij bewustzijn moet zijn. Het is overigens ook geen heftige ingreep. In onze Albanese tandartskliniek hanteren wij het beleid om het extracteren; en plaatsen van de implantaten met een zware sedatie (lichte narcose) te plaatsen. Dit is meestal vanaf 4 implantaten. 


Voordelen van een Klikgebit in de bovenkaak / onderkaak:

Ten opzichte van een losse prothese kent een klikgebit zeker een aantal voordelen.
  1. Verbeterde Stabiliteit: Het klikgebit wordt ondersteund door implantaten die stevig in de kaak worden verankerd. Hierdoor biedt het een veel betere stabiliteit dan traditionele gebitsprotheses. Patiënten ervaren minder beweging van het gebit tijdens het eten, praten of lachen en dat zorgt voor meer comfort en zelfvertrouwen in sociale situaties. Zo kan een klikgebit vrijwel nooit zomaar uitvallen wanneer het is vastgeklikt.

  2. Verbeterde Kauwkracht: Dankzij de stevige verankering van het klikgebit kunnen patiënten beter kauwen en genieten van een gevarieerd dieet. Het maakt het mogelijk om weer van je favoriete voedingsmiddelen te genieten die met een traditionele prothese moeilijk te eten waren. Uiteraard is het ook met een klikgebit aan te raden om voorzichtig te zijn en je eten in stukjes te snijden.

  3. Behoud van Botstructuur: Implantaten stimuleren de kaakbotgroei doordat ze functioneren als kunstmatige tandwortels. Dit helpt het botverlies te voorkomen dat vaak optreedt na tandverlies. Het klikgebit kan dus bijdragen aan het behoud van de natuurlijke botstructuur in de kaak, waardoor jouw gezicht op latere leeftijd minder invalt.

  4. Langdurige Oplossing: Een klikgebit heeft over het algemeen een langere levensduur dan traditionele gebitsprotheses. Dit komt omdat ze prettiger zijn in gebruik en daardoor ook beter bewaard worden. Met goede mondverzorging en regelmatige controles bij de tandarts kan het klikgebit vele jaren meegaan, waardoor de patiënt langdurig kan profiteren van de voordelen.


Nadelen van een klikgebit in de bovenkaak / onderkaak:

Ten opzichte van een losse prothese heeft een klikgebit enkele nadelen, maar ook vanuit de upgrade van een vast gebit op implantaten (All on six gebitsrenovatie / All on Four gebitsrenovatie) kent een klikgebit nadelen.
  1. Kosten: Het plaatsen van implantaten en het vervaardigen van een klikgebit is over het algemeen duurder dan een traditionele prothese. Het kan een aanzienlijke investering zijn, vooral als meerdere implantaten nodig zijn. Het is belangrijk voor patiënten om de kosten af te wegen tegen de voordelen; jouw persoonlijke behoeften en je persoonlijke financiële situatie.

  2. Chirurgische Ingreep: Het plaatsen van de implantaten vereist een chirurgische ingreep. Hoewel dit over het algemeen veilig is, kan het voor sommige patiënten een bron van angst of stress zijn. Het is belangrijk om hierover openlijk met de tandarts te communiceren en eventuele zorgen te bespreken. Vanuit onze eigen ervaring kunnen wij implantaatbehandeling onder narcose aanbevelen.

  3. Genezingstijd: Na het plaatsen van de implantaten is er een genezingstijd nodig voordat het klikgebit kan worden geplaatst. Dit kan enkele maanden duren, waarin de implantaten moeten integreren met het kaakbot. Geduld en naleving van de instructies van de tandarts zijn essentieel tijdens deze periode.

  4. Onderhoud: Hoewel het klikgebit comfortabel en stabiel is, vereist het nog steeds regelmatig onderhoud. Patiënten moeten zorgvuldig poetsen, flossen en regelmatige controles bij de tandarts laten doen om de mondgezondheid en duurzaamheid van het klikgebit te behouden.

  5. Ongemak: Een gebit op implantaten heeft vaak een andere beet waar jij als patiënt aan moet wennen. Met een klikgebit / gebit op implantaten zul je vrijwel nooit precies hetzelfde gevoel hebben ten opzichte van jouw eigen tanden. Hier mee om leren gaan is echter in de meeste gevallen een kwestie van tijd.


Benieuwd hoe onze klanten onze samenwerking ervaren? Bekijk op deze pagina eindresultaten en actuele reviews...


Wat is beter? Een Kunstgebit of een Klikgebit? 

Een kunstgebit is vaak makkelijker en goedkoper te produceren, maar brengt vaak (meer) ongemak met zich mee... Je moet als patiënt langer wennen aan het gebit; en het eten met het gebit; omdat er weinig houvast in de mond is. Je moet het zelf vastklemmen met je kaken; en dat maakt een kunstgebit een tool waarmee je moet leren werken. Dat geeft nog extra uitdagingen wanneer de kaken na verloop van tijd meer slinken.

Een klikgebit heeft het voordeel dat het vastzit in de mond; waardoor een eerste handicap weggenomen is. Je zult er evengoed mee moeten leren eten, maar hebt meer houvast door de implantaten. Een extra nadeel van dit productie / installatie proces is dat de implantaten langere tijd moeten genezen en ook kunnen falen. Het gebit kan pas gemaakt en geplaatst worden als dit in orde is; en dat kost tijd en geld.

Toch is het gebruiksgemak van een klikgebit beter. Dat maakt het voor jou als patiënt (volgens ons) de moeite waard om in te investeren.


Onze professionele mening over een klikgebit (incl. alternatieve oplossing)

Een klikgebit biedt aanzienlijke voordelen voor patiënten met tandverlies, zoals verbeterde stabiliteit, kauwkracht en behoud van jouw botstructuur in het gezicht. Het is een langdurige oplossing die het zelfvertrouwen en de levenskwaliteit kan verbeteren. Echter, het is belangrijk om rekening te houden met de kosten, de zware chirurgische ingreep, de genezingstijd en uiteindelijke onderhoudsvereisten. Het raadplegen van een ervaren tandarts is essentieel om de beste behandeloptie te bepalen op basis van individuele behoeften en om realistische verwachtingen te creëren.

Toch zijn wij van mening dat een klikgebit een grote verbetering kan zijn ten opzichte van losse protheses of een totale vervanging van het gebit. Het is uiteindelijk een oplossing die (met name door de brede vergoeding vanuit de zorgverzekeringen) wel voor een grote groep mensen kansen biedt.

Toch denken wij niet dat een klikgebit de beste oplossing is voor de meeste mensen. Het is met name voor de mensen die mee willen / moeten draaien in het zorgsysteem in eigen land. Want wanneer jij iets meer geld te besteden hebt kun je ook investeren in een vast gebit op implantaten; waarbij je dezelfde voordelen hebt als bij een klikgebit; maar minder nadelen.

Wij geloven meer in All on Six of All on Four gebitsrenovatie. Hierbij maken wij een vast (niet uitneembaar) gebit zonder gehemelteplaat en zetten dat vast op implantaten. Dit staat op lange termijn veel stabieler en is niet zomaar een plastic gebit. Het voelt echt aan in de mond en zal op lange termijn gaan voelen als een echt gebit, niet als een dagelijks uitneembaar klikgebit.

Een nadeel is natuurlijk ook dat de kosten een stuk hoger zijn. Bekijk hieronder de resultaten van een grote gebitsrenovatie in onze kliniek.

Een Klikgebit is een uitneembaar gebit op drukknoppen. Vaak zetten wij deze op 4 of 6 implantaten voor veiligheid en comfort!Een Klikgebit is een uitneembaar gebit op drukknoppen. Vaak zetten wij deze op 4 of 6 implantaten voor veiligheid en comfort!


Let op: Dit artikel dient alleen ter informatieve doeleinden. Het is belangrijk om professioneel advies in te winnen bij een gekwalificeerde tandarts voordat u beslissingen neemt over uw eigen tandartsbehandeling. Geen enkele persoonlijke situatie is hetzelfde als het gaat over gezondheidszorg en er kunnen altijd specifieke factoren zijn die een klikgebit voor u WEL de beste optie maken...


Zin om een keer te sparren? In de onderstaande video kun je onze kliniek bekijken en ik ben te bereiken via Whatsapp nummer +31627577357! Over de schrijver
Momenteel werk ik als Nederlandstalige Patiënten Begeleider voor een moderne en betrouwbare tandartskliniek in Albanië. Mijn doel is om Nederlandse en Belgische patiënten te begeleiden die een beter betaalbare tandartsrekening willen realiseren ZONDER daarbij kwaliteit te verliezen. Ik help jou via online informatie en persoonlijke begeleiding om gebaseerd op jouw persoonlijke situatie de juiste keuze te maken. Mijn doel is geslaagd wanneer jij in Albanië; Nederland of België een passende oplossing gevonden hebt en tevreden terugkijkt op jouw route naar een mooi (en gezond) gebit!
Reactie plaatsen