Een diepgaande kijk op Parodontitis: Symptomen, Oorzaken en Behandeling
Parodontitis Behandeling
Tandarts Behandelingen
Kevin
Tandarts Behandelingen
06/09/2023
2 min
0

Een diepgaande kijk op Parodontitis: Symptomen, Oorzaken en Behandeling

06/09/2023
2 min
0

Parodontitis is een ernstige tandvleesaandoening die de gezondheid van je tanden; je tandvlees en het onderliggende kaakbeen aantast. Het is belangrijk om deze aandoening serieus te nemen, omdat het kan leiden tot losse tanden; gevoelig tandvlees en uiteindelijk van enkele tanden tandverlies; tot uiteindelijk het volledige gebit getrokken moet worden. 

Parodontitis start met Gingivitis; en jouw gemoedstoestand en uiterlijk voorkomen kan steeds ernstigere vormen aannemen naar mate behandeling uitblijft. Je ziet dan ook verschillende andere lichaamsklachten en complicaties (schaamte / isolatie) als het op lange termijn onbehandeld blijft. Daarom kun je je beter laten opknappen / genezen van ontstekingen via een behandeling van de ontstekingen en een volledige gebitsrenovatie

Dit artikel is geschreven door Kevin van Tandartsreizen naar Albanië! In deze blogpost zullen we op basis van een interview met onze kaakchirurg de symptomen, oorzaken en behandeling van parodontitis bespreken. We onderscheiden hierin beginnend parodontitis en vergevorderd Parodontitis!

Wat zijn de Symptomen van Parodontitis?

Parodontitis begint vaak met milde symptomen die in de loop van de tijd verergeren. Wanneer je tandvlees gevoelig begint te worden en structureel schade op begint te lopen spreken we van Gingivitis. Het is belangrijk om de eerste en vergevorderde symptomen op tijd te herkennen om grote schade te voorkomen. In veel gevallen kan parodontitis als ziekte flink afgeremd of zelfs voorkomen worden. 

Enkele veelvoorkomende symptomen van parodontitis zijn:

 1. Bloedend tandvlees tijdens het poetsen of flossen;
 2. Rood, gezwollen of gevoelig tandvlees;
 3. Terugtrekkend tandvlees, waardoor tanden er langer uitzien;
 4. Aanhoudende slechte adem;
 5. Een vieze smaak in je mond;
 6. Losse tanden of verandering in de beet;

Bekijk de onderstaande video eens voor een professionele uitleg van een tandarts uit het Nederlandse KNMT!


Wat zijn de belangrijkste oorzaken van Parodontitis?

Gingivitis en de vergevorderde vorm parodontitis worden veroorzaakt door de opbouw van bacteriën en tandplak op en rond de tanden. Deze bacteriën veroorzaken ontstekingen en infecties in het tandvlees, wat leidt tot schade aan het tandvlees en het omliggende kaakbot. 

Enkele veelvoorkomende oorzaken van parodontitis zijn:

 1. Slechte Mondhygiëne zorgt voor Parodontitis. Onvoldoende poetsen en flossen kan leiden tot opbouw van tandplak en bacteriën. 
 2. Eigen mondhygiëne is belangrijk, maar het is ook noodzakelijk om 1x per 6 maanden op controle te gaan bij een tandarts.
 3. Door roken krijg jij sneller parodontitis en is ook behandeling op lange termijn minder effectief.
 4. Sommige mensen hebben genetisch bepaalde factoren die hen vatbaarder maken voor Parodontitis.
 5. Hormonale veranderingen tijdens zwangerschap of menopauze kunnen het tandvlees gevoeliger maken voor ontstekingen.
 6. Onderliggende medische aandoeningen en medicijngebruik kunnen de kans op Parodontitis verhogen en Parodontitis versnellen.


Hoe werkt de behandeling van Parodontitis?

De behandeling van parodontitis is afhankelijk van de ernst van de aandoening. In de vroege stadia kan een grondige reiniging van de tanden en het tandvlees voldoende zijn om de infectie te bestrijden. In gevorderde gevallen kunnen chirurgische ingrepen nodig zijn om het aangetaste tandvlees en bot te herstellen.

Enkele veelgebruikte behandelingen voor parodontitis zijn:

 1. Het verwijderen van tandplak en tandsteen van de tanden en onder het tandvleesoppervlak.
 2. Flapoperatie: Het optillen van het tandvlees om diepe pockets te reinigen en het beschadigd bot te herstellen.
 3. Tandheelkundige implantaten: Het plaatsen van kunstmatige tandwortels om kaken te verstevigen en verloren tanden te vervangen.
 4. Antibioticabehandeling: Het voorschrijven van antibiotica en middelen voor mondspoeling om infecties te bestrijden.


Kun je Parodontitis ook zelf behandelen?

Parodontitis kun je helaas niet zelf behandelen. Je kunt hooguit je best doen om het te voorkomen door regelmatig je tanden te poetsen met een elektrische tandenborstel; te flossen en te raggen. Ook door periodieke controles bij de tandarts kun je parodontitis helpen voorkomen. 

Wanneer je symptomen van parodontitis opmerkt, is het belangrijk om snel een tandarts te raadplegen om verdere schade te voorkomen. Onthoud dat vroegtijdige diagnose en behandeling essentieel zijn om tandverlies en complicaties te voorkomen. Zorg goed voor je mondgezondheid en geniet van een stralende glimlach!

Parodontitis is een van de belangrijkste "mondziekten" waarvoor patiënten uit Nederland en België onze kliniek bezoeken. Benieuwd hoe onze tandarts in onze tandartskliniek de grootste gebitsrenovaties uitvoert? Bekijk meer op onze website!

Reacties
Categorieën