Tandenknarsen: Oorzaken, Gevolgen en Behandelingsopties om (verdere) schade te voorkomen
Tandenknarsen: Oorzaken, Gevolgen en Behandelingsopties om (verdere) schade te voorkomen
27 april 2024 

Tandenknarsen: Oorzaken, Gevolgen en Behandelingsopties om (verdere) schade te voorkomen

Tandenknarsen is op lange termijn erg slecht voor jouw gebit. Benieuwd wat het is en wat je er tegen kunt doen? Lees dan direct dit artikel!

Tandenknarsen, ook wel bekend als bruxisme, is een veelvoorkomend probleem dat wordt gekenmerkt door het krachtig over elkaar schuren van tanden en kiezen, vaak tijdens jouw slaap. Dit kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen en tandheelkundige complicaties. Omdat wij in onze internationale tandartskliniek vaak geconfronteerd worden met de grootste renovaties; begrijpen we de impact van tandenknarsen op de mondgezondheid en bieden geavanceerde behandelingen om deze problemen; en de resultaten daarvan (een slecht gebit) effectief aan te pakken.

In dit artikel bespreken we de oorzaken, gevolgen en behandelingsopties voor patiënten die in grote en kleine mate last hebben van tandenknarsen. Heb jij door tandenknarsen een groot probleem opgelopen? En ben jij Benieuwd naar een behandelplan; en offerte voor gebitsrenovatie? Stuur onze patientenbegeleider een bericht via +31627577357. 

Tandenknarsen is op lange termijn erg slecht voor jouw gebit. Benieuwd wat het is en wat je er tegen kunt doen? Lees dan dit artikel!Dr. Gentiana Belegu (Kaakchirurg) en Tandartsreizen Manager Kevin Belegu.

Waarom kun jij de informatie in dit artikel vertrouwen?

Dit artikel is geschreven door de Nederlandse Patiënten Manager van Tandarts Reizen Albanië (Kevin); in samenwerking met de manager Tandreizen Kevin Belegu EN onze leidend Kaakchirurg. Dr. Belegu is de eigenaresse van onze tandartspraktijk in Albanië sinds 2001 en onder haar leiding worden maandelijks honderden patiënten geholpen met gebitsproblemen; waaronder 60% uit andere landen dan Albanië. Deze reizen naar onze tandartspraktijk omdat ze veel geld besparen en tegelijkertijd van een fijne vakantie genieten.


Ondertussen komt dat neer op tienduizenden tevreden patiënten! 

Dr. Gentiana is niet alleen eigenaar op papier; maar ook onze fulltime kaakchirurg die het met haar team van professionals mogelijk maakt om alle mogelijke intensieve tandarts behandelingen uit te voeren zoals Implantaten zetten, Sinus Lift behandelingen; kronen zetten, bruggen zetten en gebitsprotheses zetten.

Wij hebben meer dan 25.000 verschillende patiënten geholpen in onze praktijk en deze mensen hebben weinig klachten achtergelaten. Er waren zelden zaken die niet netjes opgelost konden worden via onze garantieregeling; en daarom zijn onze patiënten over het algemeen enorm blij en dankbaar omdat zij in eigen land de tandartsbehandelingen niet kunnen betalen.

Dit doen wij allemaal vanuit onze moderne tandartspraktijk in Durrës; Albanië! Wij helpen onze klanten om 50% / 65% kosten te besparen op de tandartsrekening voor de meest geavanceerde behandelingen; zonder daarbij kwaliteit te verliezen. Want door flinke investeringen in apparatuur en materialen is onze tandartspraktijk een van de meest moderne en betrouwbare aanbieders van tandarts reizen in Albanië!

Onze Tandartspraktijk is gebouwd in 2015 en heeft alle expertise in huis om patiënten te helpen van over de hele wereld.Onze moderne Tandartspraktijk in het buitenland (Durrës; Albanië)

Wat zijn de oorzaken van Tandenknarsen?

Tandenknarsen kan verschillende oorzaken hebben, waaronder stress, angst, depressie, slaapstoornissen, een onjuiste beet, of zelfs erfelijke factoren. Deze oorzaken kunnen leiden tot onbewuste spierspanning in de kaak tijdens de slaap, wat resulteert in het knarsen van tanden. Ook slechte gewoonten zoals alcohol; drugs- en medicijngebruik kunnen invloed hebben op het spannen van spieren en hierdoor tandenknarsen veroorzaken. Wanneer dit op lange termijn een issue is zal steeds grotere schade optreden.


Wat zijn de gevolgen van Tandenknarsen?

Onbehandeld tandenknarsen kan ernstige gevolgen hebben voor uw mondgezondheid. Dit is niet zichtbaar in enkele jaren, maar gedurende tientallen jaren, en gecombineerd met andere slechte gewoonten zoals roken / alcohol / drugs een zeer gevaarlijke combinatie. Dit zorgt ervoor dat veel klanten voor een ontzettend hoge tandartsrekening komen te staan; en vervolgens in het buitenland op zoek moeten naar ondere opties. Hieronder lees je meer over de gevolgen van tandknarsen.

Patiënten ervaren Slijtage van Tandglazuur

Het constante schuren van tanden kan leiden tot aanzienlijke slijtage van het tandglazuur, waardoor de tanden gevoeliger worden voor temperatuurverschil; caries en andere tandheelkundige problemen. Tanden worden korter en passen minder natuurlijk op elkaar, waardoor soms op jonge leeftijd al nieuwe tanden gemaakt moeten worden.

Patiënten ervaren Pijn en Ongemak

Tandenknarsen kan leiden tot pijnlijke kaakspieren, hoofdpijn en zelfs oorpijn. Dit komt omdat de spieren overmatig worden gebruikt.

Patiënten ervaren beschadiging van tanden en kiezen

Langdurig tandenknarsen kan leiden tot scheurtjes, breuken of zelfs verlies van tanden en kiezen.

Patiënten (en anderen) ervaren Slaapstoornissen

Tandenknarsen kan leiden tot verstoringen in de slaap, zowel voor de persoon die knarst; als voor de partner waarmee hij / zij naar bed gaat. Tandenknarsen kan (net als snurken) zoveel geluid maken dat anderen erdoor wakker schrikken.

Dit gebit hebben wij voor iemand gemaakt die veel last had van tandenknarsen.Dit gebit van zirkonium kronen hebben wij gemaakt voor iemand die bescherming nodig had tegen het tandenknarsen. Hij had al veel tanden beschadigd en moest daarom een extra beschermende laag over de tanden. 

Wat zijn de verschillende Behandelingsopties voor patiënten die tandenknarsen?

Het is zeer belangrijk om per patiënt een inschatting te maken van het probleem; en de mate van het probleem. Daarom is het aan te raden om altijd persoonlijk advies te vragen. Sommige behandelmethoden zullen voor jou niet het gewenste resultaat opleveren; terwijl dat bij een ander wel zo is. Bij onze tandartskliniek bieden we geavanceerde behandelingsopties (preventief en restauratief) aan voor patiënten die (in het verleden) last hadden van tandenknarsen.

Patienten krijgen een beschermlaag door Zirkonium Kronen en Bruggen

Als tanden beschadigd zijn als gevolg van tandenknarsen, kunnen wij sterke zirkonium kronen en bruggen plaatsen om de esthetiek en functionaliteit van uw gebit te herstellen. Dit is een behoorlijk ingrijpende behandeling, maar geeft een zeer goed resultaat voor patienten die veel last hebben van tandenknarsen. Het materiaal is zeer sterk en kan het tandenknarsen daardoor weerstaan.

Patienten krijgen Knarsbitjes (nachtbeschermers)

Wij vervaardigen op maat gemaakte knarsbitjes die 's nachts gedragen kunnen worden om verdere schade aan tanden en kiezen te voorkomen. Deze bitjes helpen de druk gelijkmatig te verdelen en beschermen uw tanden tegen slijtage tijdens het knarsen. Deze maken wij soms voor patienten die hun oude gebit aan het beschadigen zijn, maar ook zeker voor patienten die net nieuwe tanden hebben gekregen.

Alternatieve methode: Botox Behandeling rondom de kaakspieren

Sommige mensen laten Botox inspuiten om spieren losser te maken. Voordat je dit overweegt moet je echt een consult met een huisarts hebben gedaan. Wij doen in onze kliniek sinds kort ook botox behandelingen, maar nog niet om deze redenen.


Welke behandelingsopties zijn meestal NIET de juiste optie? 

We hebben enkele preventieve en restauratieve opties genoemd om het gebit meer kracht / een mooier uiterlijk te geven. Er zijn echter ook behandelingen die geen goede resultaten bieden voor mensen die (stevig) tandenknarsen. Daarbij zijn er ook mensen die weigeren om hun bescherming (knarsbitje) te dragen; en daardoor in de problemen kunnen komen.

Wij raden behandelingen met Composieten en Porseleinen Kronen / Facings af

Werken met het materiaal composiet is een No Go. Het geeft onder normale omstandigheden al een risicovol resultaat dat minder lang mee gaat, maar bij tandenknarsers is dit nog extra risicovol. Ook werken met het materiaal porselein is twijfelachtig. Ook Porseleinen Kronen breken sneller en zijn minder sterk dan Zirkonium kronen. Ook de facings zijn gevoelig voor beschadigingen; omdat ze zonder veel preparatie gelijmd zijn. Wanneer je flink tandenknarst met nieuwe tanden van het materiaal porselein loop je risico dat er stukjes afbreken, verkleuren en/of verloren gaan.


Welke Conclusie kun je trekken over Tandenknarsen?

Tandenknarsen kan ernstige gevolgen hebben voor de mondgezondheid en wordt gezien als een sluipmoordenaar die op lange termijn pas echt problemen oplevert. Tanden worden steeds wat gevoeliger en korter; waardoor op latere leeftijd minder nodig is om schade te veroorzaken. Doordat mensen vaak niet op jonge leeftijd een bitje willen dragen; ondernemen mensen vaak (te) laat actie, waardoor de behandeling heftiger; en de rekening hoger zal worden.

Echter; met het juiste onderzoek; met de juiste behandeling en later ook met preventieve maatregelen kunnen deze problemen effectief worden aangepakt. Bij onze Albanese tandartskliniek streven we ernaar om u te voorzien van hoogwaardige zorg en passende oplossingen die uw glimlach voor lange termijn herstellen en beschermen.

Neem vandaag nog contact met ons op via +31627577357 voor een consult en laat ons helpen bij het herwinnen van een gezond en stralend gebit.

Over de schrijver
Momenteel werk ik als Nederlandstalige Patiënten Begeleider voor een moderne en betrouwbare tandartskliniek in Albanië. Mijn doel is om Nederlandse en Belgische patiënten te begeleiden die een beter betaalbare tandartsrekening willen realiseren ZONDER daarbij kwaliteit te verliezen. Ik help jou via online informatie en persoonlijke begeleiding om gebaseerd op jouw persoonlijke situatie de juiste keuze te maken. Mijn doel is geslaagd wanneer jij in Albanië; Nederland of België een passende oplossing gevonden hebt en tevreden terugkijkt op jouw route naar een mooi (en gezond) gebit!
Reactie plaatsen