Partiële Protheses: Betaalbaar; Effectief en Betrouwbaar voor lange termijn?
Partiële Protheses: Betaalbaar; Effectief en Betrouwbaar voor lange termijn?
21 juni 2023 

Partiële Protheses: Betaalbaar; Effectief en Betrouwbaar voor lange termijn?

Voor mensen die te maken hebben met meerdere ontbrekende tanden, kan het dragen van een partiele prothese zoals een plaat prothese; een telescoop prothese; een frame prothese met haakjes; of een frame prothese zonder haakjes een esthetische en functionele oplossing zijn. Tandartsen en tand-technici over de hele wereld doen continu onderzoek naar hoe ze deze varianten beter en functioneler kunnen maken, maar zijn ze betrouwbaar (genoeg) om jouw geld in te investeren?

Via dit uitgebreide artikel gaan we eens kijken naar de mogelijkheden die deze innovatieve protheses bieden en waarom ze een populaire keuze zijn geworden bij veel internationale patiënten.

Naast de uitleg over de verschillende partiele protheses ga ik vanuit eigen ervaring en in overleg met onze kaakchirurg uitleggen waarom een partiele prothese NIET de meest duurzame oplossing is. Daarom zullen wij dit artikel gebruiken om meer uitleg te geven over de meer duurzame / comfortabele alternatieven die in veel gevallen mogelijk zijn.

Stel gerust jouw vragen over protheses onder dit artikel en ik kom er zo snel mogelijk op terug!Wanneer kiezen patiënten voor een partiele prothese? 

In de meeste gevallen kiezen patiënten voor een partiele prothese wanneer de tandarts dit aanbeveelt. Dit kan zijn wanneer een kleine oplossing nodig is voor een probleem dat nog niet super urgent is. Denk aan het verlies van een enkele tand aan de zijkant van het gebit.

In sommige gevallen worden partiele protheses aangemeten als tussen-oplossing om patiënten te behoeden voor de hoge tandartskosten die voor een totaaloplossing nodig zijn. Of om gezonde tanden te besparen wanneer voor het maken van een meer intensieve oplossing ook andere tanden geprepareerd (geslepen) moeten worden.

De reden om te werken met een partiele prothese is afhankelijk van de leeftijd; persoonlijke situatie EN uiteraard ook de verschillende methoden die mogelijk zijn. Zo is een frame prothese veel makkelijker / laagdrempeliger uit te voeren dan een plaat prothese. Ik zal hier direct wat meer over vertellen.


Wat zijn de verschillende vormen van Partiele Protheses?

Er zijn verschillende vormen van Partiele Protheses die unieke eigen kenmerken, voordelen en nadelen hebben. We kunnen bijvoorbeeld onderscheid maken tussen de plaatprotheses; frame protheses en telescoop protheses. De verschillen tussen plaatprotheses; frameprotheses en telescoop protheses zijn als volgt:


Kenmerken van Plaatprotheses 

 • Een plaatprothese, ook wel een volledige prothese genoemd, is ontworpen om enkele (of alle) tanden in de boven- en onderkaak te vervangen. Uiteraard kunnen deze onafhankelijk van elkaar geproduceerd worden. Zo kunnen mensen een plaat prothese nemen voor beide kaken, maar ook voor de bovenkaak of onderkaak.

 • Een plaat prothese kan zowel voor twee tanden; als voor een volledig gebit worden geproduceerd. Het is aan te passen aan de unieke behoefte van een patiënt.

 • Een plaatprothese bestaat uit een kunststofbasis die rust op het tandvlees en de omliggende weefsels.

 • Plaatprotheses zijn over het algemeen minder duur dan frameprotheses, maar bieden mogelijk minder stabiliteit. Tenzij ze op een steg geplaatst worden (zoals in de onderstaande video) hebben ze weinig houvast en rusten op het kaakbeen. Dit kan na verloop van tijd slinken, waardoor het (extra) los komt te zitten.

Kenmerken van Frameprotheses

 • Een frameprothese, ook wel een gedeeltelijke prothese genoemd, wordt gebruikt wanneer er nog voldoende natuurlijke tanden aanwezig zijn in de mond. Je kunt bijvoorbeeld een frame prothese van 1 of 2 tanden nemen wanneer je voortanden ontbreken; of wanneer enkele willekeurige tanden getrokken zijn.

 • Een frameprothese bestaat uit een metalen frame dat is bevestigd aan de bestaande natuurlijke tanden met behulp van beugels of klemmen / haakjes. Een stevige frameprothese met haakjes kan zichtbaar of onzichtbaar ontwikkeld worden; en hierbij is onzichtbaar natuurlijk mooier voor esthetische doeleinden.

 • Frameprotheses bieden over het algemeen betere stabiliteit en retentie dan plaatprotheses, omdat ze kunnen worden verankerd aan de natuurlijke tanden. Ze zijn hierdoor echter ook gevoeliger voor beschadigingen / problemen wanneer na verloop van tijd veranderingen plaatsvinden.

 • Wanneer veranderingen in het gebit plaatsvinden, zoals wanneer nieuwe tanden verloren gaan, kan een frameprothese nog worden aangepast. In onze kliniek zagen wij patiënten voorbij komen die dit positief ervaren hebben en niet voor een volledig nieuwe oplossing hoefden te betalen.

 • Frame protheses zonder haakjes is de nieuwste variant op de markt. In tegenstelling tot traditionele frame protheses, waarbij de haakjes zichtbaar zijn en de natuurlijke uitstraling van het gebit kunnen verstoren, zijn frame protheses zonder haakjes veel discreter en esthetischer. Ze worden ontworpen met behulp van moderne technologieën en materialen, zodat ze naadloos in het mondbeeld kunnen worden geïntegreerd. Hierdoor is het dragen ervan vrijwel onopgemerkt en kunnen patiënten weer vol zelfvertrouwen glimlachen. Bovendien kunnen andere tanden beschadigen door de haakjes / beugels van een frame prothese.


Kenmerken van een Telescoop Prothese

 • Een telescoop prothese rust op de tanden in plaats van op een plaatje / frame. Het lijkt een beetje op de oplossing van kronen / bruggen, maar zit niet vast. Vandaar dat we het nog steeds hebben over een prothese. EenTelescoop prothese kan als een brug over het hele gebit worden geplaatst.

 • Een telescoop prothese heeft geen gehemelte. Het voordeel hiervan is dat jij als patiënt bij een prothese zonder gehemelte geen smaakverlies tijdens het eten ervaart. Dit is de meest gehoorde klacht bij mensen met volledige plaatprotheses (en in sommige gevallen frame protheses).

 • In sommige gevallen experimenteren tandartsen / kaakchirurgen met telescoop protheses die vastgezet worden op implantaten. Dit LIJKT een mooie oplossing, maar blijft een plastic / kunsthars / kunststof gebit van lage kwaliteit. Het komt niet in de buurt van echte porseleinen / zirkonium kronen.

 • Een Telescoop Prothese is slim ontwikkeld om patiënten een betaalbare oplossing te bieden en kan een gedeelte van de meest genoemde problemen rondom plaatprotheses en frame protheses wegnemen. Wij verwachten hier ook op de Nederlandstalige markt meer van terug te zien de komende jaren.

Bekijk de onderstaande video om meer informatie te ontvangen over de voordelen en werking van een telescoop prothese!

Het type prothese dat het meest geschikt voor jou is, hangt af van verschillende factoren, waaronder het aantal ontbrekende tanden, de conditie van de overgebleven tanden en het budget van de patiënt. Een goede tandarts kan helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing op basis van uw specifieke situatie en behoeften.


Voordelen van een partiele prothese

Een van de belangrijkste voordelen van partiele protheses ten opzichte van grotere renovaties is dat het minder invloed heeft op de rest van het gebit. Door deze manier van werken kunnen al snel kleine aanpassingen worden gedaan aan het gebit. Lees hieronder meer over de precieze voordelen!


Een Partiele Prothese is goedkoop in productie

Doordat een Partiele prothese goedkoop is in productie kunnen tandartsen het voor een (relatief) lage prijs aanbieden. In sommige gevallen heb je voor enkele honderden euro's al een oplossing voor jouw probleem. Voor mensen met een laag budget en een slechte verzekering is dit soms de enige oplossing die ze kunnen veroorloven en ten alle tijden een verbetering van hun huidige situatie.


Een Partiele Prothese kan in veel gevallen worden aangepast

Een prothese kan meestal worden aangepast wanneer jouw prothese beschadigd raakt of jij na verloop van tijd nieuwe tanden verliest. Zo hebben wij in onze kliniek patiënten gezien die aangaven dat ze bij hun tandarts nieuwe tanden op het oude frame konden laten plaatsen.


Een Partiele Prothese zoals een frame prothese geeft Comfort 

We moeten hier stellen dat niet alle protheses dezelfde vorm van comfort bieden.

Frame protheses zonder haakjes geven bijvoorbeeld een verbeterd comfort ten opzichte van de traditionele frame protheses met haakjes. Traditionele frame protheses kunnen ongemakkelijk zijn vanwege de haakjes die op de aangrenzende tanden rusten. Dit kan fysieke en mentale irritatie veroorzaken en het draagcomfort verminderen.

Met frame protheses zonder haakjes wordt het ongemak tot een minimum beperkt, omdat ze stevig op hun plaats worden gehouden door middel van precisiebevestigingen, in plaats van zichtbare haakjes. Dit zorgt voor een betere pasvorm en meer comfort tijdens het spreken en kauwen.


Een Partiele Prothese biedt behoud van de Tandstructuur / bijtkracht

Een ander voordeel van een partiele prothese is dat ze de natuurlijke tandstructuur helpen behouden. Traditionele frame protheses bijvoorbeeld, vereisen dat aangrenzende gezonde tanden worden gebruikt als ankerpunten met behulp van haakjes. Dit kan leiden tot druk op de aangrenzende tanden en mogelijk schade veroorzaken. Frame protheses zonder haakjes daarentegen hebben geen invloed op de aangrenzende tanden, waardoor de natuurlijke tandstructuur behouden blijft en verdere schade wordt voorkomen.

Een bijkomend voordeel is dat geen gezonde tanden beschadigd / getrokken worden wanneer jij als patiënt voor een partiele prothese kiest. Meer uitleg hierover volgt in het onderdeel: alternatieven voor een partiele prothese.


Een Partiele Prothese biedt Duurzaamheid

Frame protheses zonder haakjes zijn over het algemeen duurzaam en vereisen minimaal onderhoud. Ze worden vervaardigd met materialen die bestand zijn tegen dagelijks gebruik en de tandheelkundige zorg routine. Regelmatige reiniging en periodieke bezoeken aan de tandarts zullen ervoor zorgen dat de prothese in optimale staat blijft en een lange levensduur heeft, mede doordat de haakjes door de tandarts strakker kunnen worden bijgesteld.


Nadelen van een Partiele Prothese

Een partiële prothese in de vorm van een plaatprothese of frameprothese kan dus een goede oplossing zijn voor patiënten met ontbrekende tanden. Het biedt de voordelen van esthetiek en functie, maar er zijn ook enkele nadelen waar patiënten zich vooraf bewust van moeten zijn.

Partiele Prothesen kunnen leiden tot ongemak en een fase van gewenning

In het begin kan een partiële prothese ongemak veroorzaken en een periode van gewenning vereisen. Patiënten kunnen last hebben van spraakproblemen, irritatie van het tandvlees of een gevoel van druk. Deze symptomen verminderen meestal na verloop van tijd, maar het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens het aanpassingsproces.

Bekijk de onderstaande video met tips eens om hier meer over te leren!Partiele Prothesen kunnen leiden tot irritatie en beschadiging van de weefsels

Als een partiële prothese niet goed past of niet goed is afgesteld, kan deze wrijving veroorzaken op het tandvlees en de omliggende weefsels. Dit kan leiden tot irritatie, zweren of zelfs beschadiging van de mondweefsels. Het is essentieel om regelmatige controles bij de tandarts bij te wonen om de pasvorm en functionaliteit van de prothese te waarborgen.

Partiele Prothesen kunnen leiden tot beperkingen bij het eten en spreken 

Hoewel een partiële prothese helpt bij het herstellen van de kauwfunctie en spraak, kan het enige beperkingen veroorzaken. Sommige voedingsmiddelen kunnen moeilijker te eten zijn en het kan enige oefening vergen om uw spraak weer normaal te laten klinken.


Partiele Prothesen zullen altijd sterk gereinigd moeten worden

Een Partiele Prothese is NOOIT een makkelijke, stressloze oplossing en jij zult altijd merken dat je iets vreemds in je mond doet. Je zult de prothese ook altijd grondig moeten blijven reinigen om te voorkomen dat er voedselresten tussen blijven plakken die zichtbaar worden wanneer je lacht. Ook s'avonds zul je de prothese losmaken, reinigen en bewaren op een speciale plek.


Partiele Prothesen zijn maar een oplossing tot op zekere hoogte

Hoe meer problemen jij krijgt met jouw gebit; en hoe minder originele tanden jij overhoudt; hoe minder draagkracht jij in jouw mond hebt om de prothese te stutten. Op een gegeven moment zal de situatie in jouw mond niet meer stabiel genoeg zijn om jouw partiele prothese te kunnen dragen.

Op dat moment zul jij na moeten gaan denken over alternatieve oplossingen of volledige gebitsrenovaties. Zo niet, zal jij aangewezen zijn op een volledige plaat prothese.


Een alternatieve behandeling voor een partiele prothese is een brug van nieuwe kronen. Deze patient besloot afscheid te nemen van zijn partiele prothese door een vaste brug te nemen.Deze Nederlandse klant bezocht onze kliniek om zijn frame prothese te vervangen.

Alternatieven voor een Partiele Prothese

De reden dat veel patiënten voor een partiele prothese kiezen is omdat de alternatieve behandelingen in eigen land te duur zijn. Als het budget geen rol zou spelen kiezen wij voor de onderstaande alternatieven die over het algemeen een beter / prettiger resultaat bieden.


Een vervanging door Implantaten + kronen

Via een of meerdere implantaten en kronen kunnen de gaten in jouw gebit worden opgevuld. Implantaten worden geplaatst waar tanden ontbreken of zo zwak zijn dat ze getrokken moeten worden. Implantaten zijn een lange termijn oplossing die in veel gevallen levenslang blijven zitten.

Je kunt ook een volledige kaak vervangen met implantaten en kronen. Een oplossing die het beste resultaat te bieden heeft is de all on six gebitsrenovatie. Bekijk de video van Straumann (internationale implantaten leverancier) die hier meer informatie over geeft!

Een vervanging door Kroonbruggen

Wanneer jij een of twee tanden mist (of moet laten trekken) kan gekozen worden om met een brug van kronen te werken. De ideale hoeveelheid van een brug is 3 kronen, maar je kunt een volledig gebit vervangen met een enkele brug.

Een nadeel is dat gezonde tanden (of tand implantaten) nodig zijn om de brug te stutten. Om dit te kunnen doen moeten enkele gezonde tanden worden geprepareerd; en dit zorgt voor onherstelbare schade aan deze tanden. Vaak gaat dit ook gepaard met wortelkanaalbehandeling om verdere problemen (zoals tandpijn / afsterving van de tand) in de toekomst te voorkomen.


Ervaringen met Partiele protheses in onze kliniek

Dr. Gentiana Belegu (onze kaakchirurg en bedrijfseigenaar) is geen fan van Partiele Protheses. Ze geeft aan dat deze materialen niet passen bij de kwaliteit die wij voor ogen hebben in onze tandartspraktijk.

In onze kliniek komen dan ook voornamelijk patiënten die van hun partiele prothese af willen. Vaak laten ze zich in eigen land vanwege de lage kosten een oplossing aanmeten door een tandarts, maar willen ze eigenlijk een ECHTE oplossing. Dat wil zeggen: iets wat ze niet elke ochtend / middag hoeven in te brengen en reinigen; en waarmee ze zonder angst om de prothese te verliezen / beschadigen kunnen kauwen.De reden dat onze kliniek populair is voor prothese alternatieven

Niet iedereen heeft direct wanneer ze een tand verliezen het benodigde budget om dit (in eigen land) te laten doen. Het maken van een enkele brug over meerdere tanden kan al snel rond de €2000 euro kosten. ALS ze de mogelijkheid hebben om te reizen kunnen ze overwegen om het in een gespecialiseerde kliniek in het buitenland uit te laten voeren voor een fractie van de kosten in eigen land.

Wanneer je een goede kaakchirurgie kliniek zoals de onze kiest; zal de kwaliteit van dienstverlening zeer betaalbaar zijn ten opzichte van in eigen land. En doordat wij meestal patiënten uit het buitenland hebben kunnen wij ons niet veroorloven dat mensen elke maand terug moeten komen. Vandaar onze keuze voor materialen van betrouwbare kwaliteit. Je doet dan een kleine investering om van de ongemakken af te komen die een partiele prothese je te bieden heeft.

De onderstaande patiënt had in het verleden een Frame Prothese en was daar niet tevreden over. Hij kwam naar onze kliniek om hier een betaalbare oplossing voor te laten produceren.


De partiele prothese van onze Nederlandse patiënt zat behoorlijk in de weg. Hij zocht een betaalbare oplossing om hier een einde aan te maken en die vond hij in onze kliniek.

Welke Conclusie kunnen we stellen over Partiele Protheses?

Partiele Protheses zijn nooit zonder ongemakken / problemen en voelen altijd alsof er iets vreemds in je mond zit. Je zult er dus altijd aan moeten wennen in het begin. In het ergste geval blijft dat zo... In sommige gevallen, zoals een plaat prothese met gehemelte structuur kun je met een prothese ook al het plezier van eten verliezen. De smaak gaat weg en het gebit heeft alleen nog maar een functionele en esthetische functie.

Voor sommige mensen die van lekker eten houden is dat een absolute deal breaker; en zij zullen koste wat kost een vast kunstgebit of bruggen met zirkonium kronen laten plaatsen...

Telescoop Protheses en Frame protheses zonder haakjes bieden nieuwe mogelijkheden voor mensen die op zoek zijn naar een esthetische en comfortabele oplossing voor ontbrekende tanden. Met verbeterde esthetiek, meer comfort, behoud van tandstructuur en duurzaamheid, worden deze protheses een populaire keuze bij patiënten.

Als u geïnteresseerd bent in een frame prothese zonder haakjes of een telescoop prothese, raadpleeg dan uw tandarts om te bepalen of dit de juiste optie is voor uw specifieke situatie. Met deze innovatieve oplossing kunt u genieten van een stralende glimlach en een gezond gebit, zonder compromissen.

Als U meer budget heeft en de situatie het toelaat, zouden wij graag eens kijken of wij mogelijkheden zien om met Uw persoonlijke budget naar een duurzamere; vaste oplossing toe te werken. Dit kunnen bijvoorbeeld Implantaten met kronen; Zirkonium Bruggen of een totale gebitsvervanging via de All on Six methode zijn.

Benieuwd hoe wij in onze tandartskliniek werken om patiënten zoals jij een duurzame oplossing te bieden? Luister hieronder naar het verhaal van Harold uit Nederland; of neem contact op via +31627577357!Over de schrijver
Momenteel werk ik als Nederlandstalige Patiënten Begeleider voor een moderne en betrouwbare tandartskliniek in Albanië. Mijn doel is om Nederlandse en Belgische patiënten te begeleiden die een beter betaalbare tandartsrekening willen realiseren ZONDER daarbij kwaliteit te verliezen. Ik help jou via online informatie en persoonlijke begeleiding om gebaseerd op jouw persoonlijke situatie de juiste keuze te maken. Mijn doel is geslaagd wanneer jij in Albanië; Nederland of België een passende oplossing gevonden hebt en tevreden terugkijkt op jouw route naar een mooi (en gezond) gebit!
Reactie plaatsen