Tandarts behandelingen met Narcose of een roesje voor patiënten met tandartsangst
Tandarts behandelingen met Narcose of een roesje voor patiënten met tandartsangst
10 juni 2023 

Tandarts behandelingen met Narcose of een roesje voor patiënten met tandartsangst

Een bezoek aan de tandarts kan voor veel mensen een bron van angst en stress zijn. Deze angst kan variëren van milde nervositeit tot ernstige tandartsfobieën die een negatieve invloed hebben op de mondgezondheid (zorg mijden) en de algehele welzijn van de patiënt (tandpijn / tandverlies / schaamte). 

Angst voor tandheelkundige ingrepen is in Nederland en België dan ook een veelvoorkomend probleem dat patiënten kan belemmeren om de benodigde zorg te krijgen. Om tegemoet te komen aan de behoeften van patiënten met tandartsangst, bieden veel tandarts- en kaakchirurgieklinieken tandartsbehandeling met narcose aan bij ingrepen zoals tanden trekken en tandimplantaten plaatsen. 

In deze blog bespreken we de voordelen en overwegingen rondom narcosebehandelingen en bekijken dat vanuit de positie van tandartspatiënten met angst.  Lees door ervaringen uit onze Albanese tandartskliniek wat je als patiënt kunt verwachten en hoe jij daar waarschijnlijk op reageert. 

Wellicht zien we jou snel bij onze tandarts om jouw gebitsrenovatie mogelijk te maken!

Waarom Tandarts Behandelingen onder Narcose?

Voor mensen die lijden aan tandartsangst kan zelfs een eenvoudige tandheelkundige behandeling een overweldigende en beangstigende ervaring zijn. Denk aan een spuit zetten of een tand trekken. De angst kan voortkomen uit verschillende factoren, zoals een eerdere traumatische ervaring, gevoelens van controleverlies, angst voor pijn, een irriterend geluid vanuit de boortjes, of gewoon het idee van een vreemd object in de mond. 

Voor deze angstige patiënten kan een narcosebehandeling een oplossing bieden. Tijdens een narcosebehandeling krijgt de patiënt door een anesthesioloog medicatie toegediend die een diepe staat van ontspanning en slaperigheid veroorzaakt. Hierdoor kan de tandarts de benodigde behandeling uitvoeren zonder dat de patiënt de angst of pijn ervaart die normaal (zonder medicatie) aanwezig zou zijn. 

Het bieden van deze optie aan patiënten met angst kan hen helpen hun mondgezondheid te verbeteren en hen in staat stellen om de nodige tandheelkundige zorg te ontvangen die hen weer een toonbaar gebit oplevert. 

Hou er rekening mee dat mensen die vanwege angst jarenlang niet naar de tandarts zijn geweest in veel gevallen ook een extreem slecht gebit hebben. Denk aan ontbrekende / rottende / zwerende tanden en scheefgroei...

Bekijk in de onderstaande video hoe wij tientallen Belgische / Nederlandse patiënten hebben geholpen met tandartsbehandelingen onder narcose in onze Albanese tandartskliniek...Wat zijn de voordelen van narcosebehandelingen?

Er zijn zowel voor de tandarts / kaakchirurg als voor de tandarts patiënt een aantal voordelen te benoemen voor behandelingen onder zware anesthesie / narcose. Voor het team in de kliniek is het prettig dat de patiënt minder angst voelt en zichzelf minder goed kan bewegen. Zo blijven patiënten veel rustiger liggen en dat heeft uiteraard een positief effect omdat behandelingen sneller kunnen worden uitgevoerd. 


1. Vermindering van angst en ongemak

Een van de belangrijkste voordelen van narcosebehandelingen is dat ze patiënten in staat stellen om hun tandheelkundige behandeling te ondergaan zonder de angst en pijn die ze normaal ervaren. Door de diepe staat van ontspanning die met narcose wordt bereikt, kunnen patiënten zich comfortabeler voelen tijdens de ingreep.


2. Verschil in Tijdsperceptie 

Voor veel patiënten lijkt de tijd sneller voorbij te gaan tijdens een narcosebehandeling. Wat normaal een langdurige behandeling van enkele uren kan zijn, voelt onder narcose aan als een periode van 30 minuten. Ook achteraf zullen de herinneringen nog wat verwateren, waardoor de patiënt niet meer precies kan zeggen wat er is gebeurt. Dit is gunstig voor zowel de patiënt als de behandelaar.


3. Geschikt voor complexe behandelingen 

Narcosebehandelingen worden vaak gebruikt bij complexe ingrepen zoals All-On-6 gebitsrenovaties, waarbij een volledig gebit wordt vervangen door nieuwe zirkonium kronen op tand implantaten. Het complexe aan deze behandeling is dat alle tanden eerst chirurgisch verwijderd moeten worden voordat de volgende fase kan worden gestart. 

De eerste fase van een All-on-6 gebitsrenovatie kan 4 tot 5 uur duren. Dit kan dan ook extreem uitdagend zijn voor angstige patiënten, terwijl zij met een behandeling onder narcose in staat zijn om de procedure zonder stress en ongemak te ondergaan.

Een Behandeling onder Narcose kan angstige patiënten over hun grootste angst heen helpen en leiden naar hun lang uitgestelde gebitsrenovatie...Een Behandeling onder Narcose kan angstige patiënten over hun grootste angst heen helpen en leiden naar hun lang uitgestelde gebitsrenovatie...

Wie boeken tandarts behandelingen met narcose? 

Patiënten die op zoek zijn naar een tandartsbehandeling onder narcose kunnen allerlei soorten mensen zijn, maar we kunnen op twee belangrijke vlakken onderscheid maken. Namelijk of zij WEL of GEEN angst ervaren. Wij krijgen veel aanvragen binnen van patiënten die voldoen aan de drie onderstaande situaties: 

  • Kleine Behandeling; Veel angst;

  • Grote Behandeling; Veel angst;

  • Grote Behandeling; Weinig angst (puur om het makkelijker te maken); 


Welke overwegingen moet je maken bij tandarts behandelingen onder narcose / anesthesie?

Er zijn een aantal zaken die jij moet beseffen voordat je een narcosebehandeling boekt bij de tandarts of kaakchirurg. Deze hebben enerzijds te maken met jouw algemene gezondheid; en anderzijds met de status waarin jij gaat verkeren. Ik zal je hieronder het grootste geheim uitleggen van tandartsbehandelingen onder narcose...


Narcosebehandelingen bij de tandarts zijn meestal met gedeeltelijk bewustzijn

Sommige patiënten denken dat ze volledig in slaap zijn wanneer ze een narcose behandeling boeken. Dit is echter niet het geval, want ze moeten ten alle tijde in staat zijn om instructies van de tandarts / kaakchirurg te ontvangen. Dit is noodzakelijk om de veiligheid van de patiënt te waarborgen en ervoor te zorgen dat de behandeling succesvol verloopt. 

Als Nederlandstalige patiëntenbegeleider van onze kaakchirurgie kliniek in Albanië heb ik echter meerdere malen mensen horen snurken tijdens hun operatie. Dit duurde dan een paar minuten voordat ze hun houding moesten veranderen en nieuwe instructies kregen van de kaakchirurg.


Narcosebehandelingen bij de tandarts kunnen bijwerkingen en risico's veroorzaken

Hoewel narcosebehandelingen over het algemeen veilig zijn, zijn er toch altijd risico's verbonden. Het is daarom belangrijk om vooraf alle nodige informatie te geven over jouw medische problemen zoals hartklachten; hoge bloeddruk en medicijngebruik. Zo kan de leidende tandarts / kaakchirurg beter inschatten wat mogelijke bijwerkingen zijn. 

Je kunt van een narcose / anesthesie misselijk worden; overgeven; en in het ergste geval allergische reacties krijgen. Daarom zul je in de kliniek altijd uitleg krijgen over eventuele risico's en ook "nuchter", ofwel op lege maag moeten starten aan de behandeling. 

Bekijk in de onderstaande video een ervaring van een narcose patiënt die onder narcose implantaten liet plaatsen in onze kliniek!

Voorbeelden van Tandartsbehandelingen onder Narcose

Niet alle behandelingen zijn geschikt voor behandeling met narcose of een roesje. Dat komt omdat je als patiënt in veel gevallen bij bewustzijn moet zijn om bevelen van de behandelende tandarts / kaakchirurg op te volgen. Als je slaapt is het (te) moeilijk om je mond open en dicht te houden en kun je niet reageren op ontwikkelingen in de situatie.

Verstandskiezen of Tanden Trekken onder Narcose

Een van de behandelingen die ik regelmatig heb zien uitvoeren onder narcose is het trekken van alle tanden. Vaak plaatsen wij in onze kliniek tijdens dezelfde sessie ook implantaten waarop nieuwe zirkonium kronen kunnen worden geplaatst. Dit is een operatie van enkele uren, die veel patiënten onder narcose uit willen laten voeren. 

Wanneer enkele tanden getrokken moeten worden is het gebruikelijk om dit met een plaatselijke verdoving te doen.

Implantaten plaatsen onder Narcose

Ook bij het plaatsen van losse implantaten is het soms mogelijk om met een narcose te werken. Vanaf 5 implantaten is dit in onze tandartskliniek de standaard procedure. Wanneer enkele implantaten geplaatst moeten worden is het gebruikelijk om dit met een plaatselijke verdoving te doen.

Kaakchirurgie onder Narcose

Zware kaakchirurgie behandelingen vinden vaak plaats onder narcose. Het corrigeren van een kaak of het oplossen van aangezichtsproblemen is zeer gebruikelijk met narcose.


Wat zijn oplossingen om behandelingen met een narcose te ontwijken?

Wij hebben in onze kliniek regelmatig gezien dat mensen absoluut niet met een narcose willen werken. Dit kan zijn omdat ze op het internet horror verhalen gelezen hebben, maar ook omdat ze gedurende hun leven nooit echt achter medicijngebruik gestaan hebben. 

Werken met deze mensen is soms een uitdaging, omdat sedatie en narcose middelen vaak ook de bloeddruk; stress en het bewustzijn verlagen. Wanneer wij dit soort voorbeelden terugzien in de kliniek zullen wij in meerdere etappes de behandelingen uitvoeren. 1x 12 implantaten kan dan bijvoorbeeld 3x 4 implantaten worden... Dit soort oplossingen zijn minder ideaal voor ons team op locatie, en leveren jou extra stress op; maar zijn zeker mogelijk...


Om zonder narcose zware tandartsbehandelingen uit te voeren moet je respect hebben voor beslissingen / keuzes van de kaakchirurg en zo goed mogelijk mee werken. Jij als patiënt weet meestal niet precies waar je aan toe bent en daarom moet je proberen rustig te blijven...


Is het mogelijk om een spoed tandarts onder narcose te boeken? 

Jij wilt op korte termijn je tanden laten maken onder narcose, maar hebt in eigen land een wachtlijst of geweigerd verzoek voor jouw behandeling. Is er dan nog iets mogelijk? 

Vaak zijn de regels en prijzen in het buitenland anders dan in Nederland of België. Het kan dan ook lonen om eens over de grens naar de mogelijkheden te kijken om jouw tandartsbehandeling onder narcose uit te laten voeren. Niet alle klinieken kunnen dit mogelijk maken; in combinatie met jouw gekozen behandeling; maar het is altijd mogelijk om een aanvraag te doen.

In het buitenland kun je bij klinieken die op toeristen richten vaak al binnen enkele dagen tot weken terecht. Uiteraard moet je wel eerst foto's hebben opgestuurd en een offerte ontvangen hebben. Wanneer je een kliniek kiest die volgens Europese richtlijnen en facturen werkt kun je vaak ook jouw standaard vergoedingen / toeslagen terugkrijgen van de verzekering en belastingdienst.


Wat zijn de gebruikelijke kosten / prijzen van een narcose tandarts?

In onze Albanese kliniek maken wij meestal een all inclusive prijs voor tandartsbehandelingen onder narcose. Wanneer wij een externe anesthesist in moeten huren die zijn diensten tijdens de operatie verleent komt dit ongeveer uit op €300. In Nederland zijn de kosten van een narcose al gauw boven de €1000.


Zijn narcose behandelingen bij de tandarts een goed idee? 

Narcosebehandelingen in tandarts- en kaakchirurgieklinieken bieden aanzienlijke voordelen voor patiënten met tandartsangst, vooral bij complexe ingrepen. De vermindering van angst en ongemak, de perceptie van tijd en de mogelijkheid om complexe behandelingen te ondergaan, maken narcosebehandelingen tot een waardevolle oplossing. 

Het is echter niet altijd mogelijk om elke gewenste behandeling onder narcose uit te voeren en dat kan teleurstelling opleveren. Patiënten moeten vooraf rekening houden met het gedeeltelijke bewustzijn en de mogelijke bijwerkingen die gepaard gaan met het gebruik van een narcose. Het is daarom belangrijk om openlijk te communiceren met de tandarts of kaakchirurg om te bepalen of een narcosebehandeling geschikt is en om volledig geïnformeerd te zijn voordat je de beslissing neemt.


Maar JA, over het algemeen is het ondergaan van een behandeling onder narcose wanneer jij voldoet aan de bovenstaande voorwaarden geen slecht idee.


Benieuwd naar wat wij kunnen doen om jouw narcose behandeling mogelijk te maken? Heb jij zware tandartsangst en zie jij op tegen aankomende behandelingen zoals een gebitsrenovatie of implantaten plaatsenJe kunt via +31627577357 contact opnemen of meer informatie opzoeken over onze tandartskliniek in Albanië! 

Over de schrijver
Momenteel werk ik als Nederlandstalige Patiënten Begeleider voor een moderne en betrouwbare tandartskliniek in Albanië. Mijn doel is om Nederlandse en Belgische patiënten te begeleiden die een beter betaalbare tandartsrekening willen realiseren ZONDER daarbij kwaliteit te verliezen. Ik help jou via online informatie en persoonlijke begeleiding om gebaseerd op jouw persoonlijke situatie de juiste keuze te maken. Mijn doel is geslaagd wanneer jij in Albanië; Nederland of België een passende oplossing gevonden hebt en tevreden terugkijkt op jouw route naar een mooi (en gezond) gebit!
Reactie plaatsen