Kronen en Bruggen plaatsen bij de tandarts | Hoe werkt het precies? [En ga je in Nederland / Turkije of Albanië?]
Kronen en Bruggen plaatsen in het buitenland? | Hoe werkt het totaalproces? Wat is de prijs? En is het pijnlijk?
11 september 2022 

Kronen en Bruggen plaatsen in het buitenland? | Hoe werkt het totaalproces? Wat is de prijs? En is het pijnlijk?

Kronen en Bruggen plaatsen kan jouw gebit een veel mooiere en gezondere uitstraling geven. Of het nu om een enkele kroon; een brug of een volledige gebitsrenovatie gaat! Dit kan echter al snel een prijzige behandeling zijn als je het in Nederland of België laat doen. Daarom laten sommige patiënten dit liever in landen als Hongarije; Turkije; Albanië of Kroatië doen. De prijzen liggen hier doorgaans een stuk lager.

In dit artikel leg ik je uit hoe deze tandartsbehandeling precies werkt en waar je rekening mee moet houden als je het bij een tandarts in Nederland of een tandarts in het buitenland wilt laten doen. Daarnaast benoem ik de voordelen en nadelen van verschillende materialen zoals porseleinen; metaal; zirkonium; palladium en gouden kronen (inclusief internationale prijzen).

Als je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt over kronen en bruggen, laat ons dat dan weten! Stel je vragen via de reacties onder dit artikel of neem contact op via onze website!

Kronen en Bruggen plaatsen kunnen jouw gebit een veel mooier en gezonder effect geven. Hoe werkt het precies? Daar ga ik op in via dit artikel!Dr. Gentiana Belegu (kaakchirurg Albanië) en Tandartsreizen Manager Kevin Belegu.

Waarom kun jij de informatie in dit artikel vertrouwen?

Dit artikel is geschreven door de Nederlandse Patiënten Manager van Tandarts Reizen Albanië (Kevin); in samenwerking met de manager Tandreizen Kevin Belegu EN onze leidend Kaakchirurg Gentiana Belegu. Gentiana is de eigenaresse van onze tandartspraktijk in Albanië sinds 2001 en onder haar leiding worden maandelijks 250 patiënten geholpen met hun gebitsproblemen; waaronder zo'n 60% als tandarts toerist uit andere landen dan Albanië. Deze reizen naar onze tandartspraktijk omdat ze veel geld besparen en tegelijkertijd van een fijne vakantie genieten.


Ondertussen komt dat neer op tienduizenden tevreden patiënten! 

Dr. Gentiana is niet alleen eigenaar op papier; maar ook onze fulltime kaakchirurg die het met haar team van professionals mogelijk maakt om alle mogelijke intensieve tandarts behandelingen uit te voeren zoals Implantaten zetten, Sinus Lift behandelingen; kronen zetten, bruggen zetten en gebitsprotheses zetten.

Wij hebben meer dan 25.000 verschillende patiënten geholpen in onze praktijk en deze mensen hebben weinig klachten achtergelaten. Er waren zelden zaken die niet netjes opgelost konden worden via onze garantieregeling van 10 jaar; en daarom zijn onze patiënten over het algemeen enorm blij en dankbaar omdat zij in eigen land de benodigde tandartsbehandelingen niet kunnen betalen.

Dit doen wij allemaal vanuit onze moderne tandartspraktijk in Durrës; Albanië! Wij helpen onze klanten om 50% / 65% kosten te besparen op de tandartsrekening voor de meest geavanceerde behandelingen; zonder daarbij kwaliteit te verliezen. Want door flinke investeringen in apparatuur en materialen is onze tandartspraktijk een van de meest moderne en betrouwbare aanbieders van tandarts reizen in Albanië!


Wil jij graag eens deelnemen aan een van onze voorlichting evenementen?

Wil jij graag een van onze periodieke voorlichting evenementen bijwonen? Vraag een uitnodiging aan via het onderstaande contactformulier! Wij delen gedetailleerde informatie over de industrie achter tandarts reizen, mogelijke behandelingen, resultaten van case-studies en ervaringen van onze klanten uit het buitenland...

Onze Tandartspraktijk is gebouwd in 2015 en heeft alle expertise in huis om patiënten te helpen van over de hele wereld.Onze moderne Tandartspraktijk in het buitenland (Durrës; Albanië)


Wat zijn kronen en Bruggen?

Een kroon is een neptand (omhulsel) die jouw kapotte tand of kies kan afdekken of vervangen. Een brug is een vaste combinatie van meerdere neptanden. Een kroon is dus een enkel exemplaar en een brug is een "prefab" combinatie. Het voordeel van een brug is dat deze makkelijk te installeren is en dat de tanden niet los kunnen laten. Ook heb je hiervoor minder implantaten nodig. Een ander alternatief is het zetten van een volledige gebitsprothese / klikgebit. We spreken dan ook wel van een volledige gebitsrenovatie.

We gebruiken in onze tandartspraktijk in Albanië verschillende soorten materialen kronen zoals: porselein, keramiek, zirkonium, metaal, composiet en een combinatie van materialen. De meest betrouwbare zijn Zirkonium Kronen, maar deze zijn in verhouding ook het duurste. Je kunt het beste kronen kiezen zonder of met zo weinig mogelijk metaal. Je kunt hierdoor namelijk onverwachte gezondheidsproblemen krijgen zoals metaal allergie.

Bekijk de onderstaande video over kronen door de Nederlandse Branche organisatie KNMT.


Wat zijn de meest gebruikte soorten materialen voor kronen en bruggen?


 • Metalen Kronen;


 • Composieten Kronen;


 • Provisorium Kronen;


 • Porseleinen Kronen (de veelgebruikte goedkoopste optie met lagere kwaliteit);


 • Zirkonium Kronen (de aanbevolen optie);


 • Palladium Kronen;


 • Gouden Kronen;

Bij het selecteren van het materiaal houdt onze tandarts rekening met meerdere factoren, zoals de locatie van de tand die opgeknapt moet worden, hoeveel van de tand zichtbaar is wanneer je glimlacht, de gezondheid en positie van het tandvleesweefsel, de functie van de tand die de kroon nodig heeft en hoeveel natuurlijke tand overblijft tijdens dit proces. Ook de kleur van de andere tanden speelt een belangrijke rol in het keuzeproces.

Bij het plaatsen van kronen kun je altijd zelf een kleur kiezen. Vaak doe je dit in overleg met de tandarts en door middel van een kleurenstaal zoals op deze afbeelding te zien is.Bij het plaatsen van kronen kun je zelf een kleur kiezen. Vaak doe je dit in overleg met de tandarts en via een kleurenstaal zoals op deze afbeelding.


Wanneer laat je nieuwe kronen of bruggen plaatsen?

Kronen en bruggen kun je in je gebit laten plaatsen wanneer je oude tanden kapot zijn gegaan. Dit kan vanwege beschadigingen; ongelukken of ouderdom. Na verloop van tijd beginnen tanden te verzwakken en worden ze vatbaarder voor problemen zoals verval, scheuren of verkleuring. Vervolgens worden tandheelkundige kronen gebruikt om het uiterlijk en de functie van een tand te vernieuwen. Kronen zijn niet beperkt tot het vervangen van de originele tand, maar kunnen ook specifiek worden ontworpen om een beter esthetisch resultaat te creëren.

Vaak zie je dat patiënten wanneer ze ouder worden beginnen met het vervangen van de nodige tanden via enkele kronen. Wanneer ze op latere leeftijd het grootste gedeelte van hun oude tanden kwijt zijn nemen ze een gebitsprothese in de vorm van een los kunstgebit of een klikgebit. In principe kun je altijd je oude tanden laten vervangen via nieuwe kronen en bruggen. Het is wel verstandig om dit alleen te doen als ze beschadigd zijn.


Met nieuwe kronen / bruggen kun je de onderstaande problemen oplossen...

Je kunt kronen of bruggen gebruiken om zwakke tanden te beschermen / beveiligen tegen breken of om delen van een gebarsten tand bij elkaar te houden. Je kunt ze ook voor esthetische doeleinden gebruiken om een minder mooie (verkleurde) of beschadigde tand te bedekken en te ondersteunen als er niet veel tand meer over is. De tandarts moet dan wel eerst je beschadigde tand vullen. Ook worden losse kronen vaak gebruikt in combinatie met wortelkanaaltherapie, tandheelkundige implantaten of als anker om een brug op vast te zetten.


Hoe werkt het plaatsen van nieuwe kronen en bruggen?

Kronen kun je op je oude tanden laten plaatsen, maar je kunt ze ook op implantaten plaatsen. Wanneer je kronen op implantaten zet is dit de meest veilige en duurzame optie omdat de oude kronen worden vervangen, maar die is ook wat duurder. Daarom willen veel patiënten naar een tandarts in het buitenland om dit goedkoper te laten doen.


Om een kroon (of brug) te plaatsen moet je door het onderstaande proces heen:

 • We maken eerst een zachte mal van je gebit / tanden;

 • We vullen de eventuele gaatjes in de beschadigde tand (indien nodig);

 • We slijpen de tand een stukje bij om hem voor te bereiden op het ontvangen van de kroon;

 • We plaatsen vervolgens een tijdelijke kroon op de tand terwijl een permanente kroon in een laboratorium wordt gemaakt;

 • Ten slotte zullen we na een paar weken deze permanente kroon plaatsen en afwerken;


Extra Tip: Je kunt je kronen en bruggen niet laten bleken...

Een probleem bij het zetten van kronen is dat ze niet kleuren wanneer jij jouw tanden laat bleken. Je zit (ondanks lichte verkleuringen door tandplak wanneer je niet goed poetst) dus in de toekomst vast aan de kleur die jij gekozen hebt. Dit kan negatieve gevolgen hebben als jij maar enkele kronen hebt laten vervangen omdat je kleurverschil krijgt tussen je originele tanden en je kronen / bruggen...

Onlangs schreven wij een artikel over tanden bleken. Dit artikel geeft veel inzicht in dit onderwerp en wij raden aan om deze te lezen wanneer je hier alles over wilt leren!


Moet je Kronen en Bruggen altijd op Implantaten laten plaatsen?

Eerder in dit artikel schreven we over implantaten die dienen als vervangers voor een verwijderde tandwortel...

Je hoeft kronen en bruggen niet altijd op implantaten te laten plaatsen, maar kunt ze ook over (gezonde) originele tanden laten plaatsen. Er moet dan wel een stuk van jouw tand worden weggeslepen om het geheel passend te maken. Met deze behandeling kan op lange termijn een probleem ontstaan doordat je originele tand kan ontsteken / afsterven. In dat geval moet je alsnog je tand laten vervangen door een implantaat. Om deze reden doe je er verstandig aan om je kronen op implantaten te laten plaatsen.

Onlangs schreven wij ook een artikel over implantaten plaatsen. Bekijk ook de onderstaande video over Implantaten van de Nederlandse Branche Vereniging voor tandartsen.Is het plaatsen van kronen en bruggen pijnlijk?

Het plaatsen van kronen en bruggen is meestal geen pijnlijke behandeling. Maar in sommige gevallen zullen er wel tanden getrokken moeten worden en / of weggeslepen worden door de tandarts. Daarom wordt deze behandeling meestal met verdoving uitgevoerd. Na de behandeling kan het tandvlees en de tand een tijdje gevoelig zijn en dit merk je in koude omgevingen of wanneer je koud drinken consumeert.


Wat is het verschil tussen kronen en facings? 

Kronen en Facings zijn verschillende behandelingen, maar kunnen wel gecombineerd worden. Bij een kroon vervang je de hele tand of plaats je er een nieuwe kroon overheen. Bij facings bedek je alleen de oneffenheden op een tand via composieten of porseleinen schildjes (facings). Dit is een minder ingrijpende ingreep en kan prima wanneer jij in de kern nog gezonde tanden hebt.

Wij hebben onlangs een artikel gelanceerd over het plaatsen van facings. Lees ons volledige artikel over dit onderwerp om hier alles over te leren!


Wat moet je doen als je problemen ervaart met je kronen?

In sommige gevallen kunnen er problemen optreden met jouw kronen. Ze kunnen bijvoorbeeld verschuiven, draaien of loslaten. Dit gebeurt niet veel, maar KAN wel... De beste oplossing is om contact te zoeken met de tandarts die jouw kronen heeft gezet zodat je samen met hem / haar een oplossing kunt plannen.


Wat zijn de kosten / prijzen van Kronen bij verschillende internationale tandartsen?

Wij hebben eerder al benoemd dat het plaatsen van kronen en bruggen erg duur kan zijn, met name als je het laat uitvoeren in een Nederlandse tandartspraktijk. De reden hiervoor is dat per kaak (bovenkaak en onderkaak) bij een totale vervanging 12 tot 14 nieuwe kronen worden gezet. De onderstaande prijzen moet je dan ook vermenigvuldigen met het aantal kronen dat jij nodig hebt.

Hieronder staan de internationale prijzen van de meest voorkomende aanbieders die richten op Nederlandse patiënten. Wij geven een volledig overzicht van de mogelijkheden omdat wij vertrouwen op onze prijs / kwaliteit verhouding en de totale ervaring die wij onze klanten bieden. Besluit jij met een (inter)nationale partner samen te werken? Doe dan goed onderzoek naar eerder geholpen patiënten en of je een vergoeding kunt krijgen van de verzekering.

Let op: de onderstaande kosten / prijzen kunnen van maand tot maand verschillen. Daarom geven wij enkele links naar tandartsen in Nederland; Turkije en delen wij onze tarieven in Albanië om te laten zien dat wij over het algemeen de best betaalbare opties bieden. Dit komt niet door besparingen op kwaliteit / ervaring / de professionaliteit van ons team, maar simpelweg doordat de kosten van vastgoed, lonen en het leven hier een stuk goedkoper zijn.


De Kosten / Prijs van losse kronen / bruggen in Nederland

De duurste optie om deze tandartsbehandeling uit te laten voeren is Nederland. De kosten van personeel en vastgoed liggen erg hoog en dat zul jij terugzien in het totale kostenplaatje. Aangezien prijs / kwaliteit verhouding erg belangrijk is en veel verzekeringsmaatschappijen zich terugtrekken, zien wij veel Nederlandse patiënten overstappen naar onze tandartspraktijk in Albanië. Ze genieten dan tijdens hun reis van een welverdiende vakantie in plaats van dat ze met tegenzin naar hun tandarts in Nederland gaan.

 • Een Porseleinen Kroon Plaatsen in Nederland (€250,-);

 • Een Zirkonium Kroon Plaatsen in Nederland; (€600,-)

 • Een Driedelige Porseleinen Brug plaatsen in Nederland (€1600,-);

Bekijk de huidige prijzen van deze tandartspraktijk in Nederland. Wij vertrouwen er op dat deze uitleg voldoende up to date voor je is om aan te tonen dat onze prijzen een stuk lager zijn...


De Kosten / Prijzen van losse kronen / bruggen in Albanië

Albanië is de goedkoopste optie in Europa om jouw kronen te laten plaatsen. Dit komt door de lage leef- en loonkosten. In onze tandartspraktijk gebruiken wij dezelfde materialen als de meeste Nederlandse tandartsen.

 • Een Porseleinen Kroon Plaatsen in onze tandartspraktijk in Albanië (€83,-);

 • Een Zirkonium Kroon Plaatsen in onze tandartspraktijk in Albanië (€250,-);

 • Een Palladium Kroon Plaatsen in onze tandartspraktijk in Albanië (€250,-);

 • Een Driedelige Porseleinen Brug plaatsen in onze tandartspraktijk in Albanië (€146,-);


De Kosten / Prijzen van losse kronen / bruggen in Turkije

Veel patiënten willen afreizen naar Turkije omdat ze denken dat ze daar de beste prijs / kwaliteit verhouding krijgen. Ze vliegen dan bijvoorbeeld naar Istanbul; een van de duurste steden in Turkije. Wij willen niet twijfelen aan de kwaliteit in Turkije; want deze wisselt van kliniek tot kliniek; maar willen graag laten zien dat Turkije niet de best betaalbare optie is.

 • Een Porseleinen Kroon Plaatsen in Turkije (€195,-);

 • Een Zirkonium Kroon Plaatsen in Turkije (€299,-);

 • Een Driedelige Porseleinen Brug Plaatsen in Turkije (€585,-);

Bekijk de huidige prijzen van deze tandartspraktijk in Turkije of deze tandartspraktijk in Turkije. Wij vertrouwen er op dat deze website voldoende up to date voor je is om aan te tonen dat onze prijzen een stuk lager zijn...Wil jij meer info ontvangen over Kronen en Bruggen plaatsen in onze Albanese kliniek?

Wij plaatsen in onze tandartspraktijk kronen en bruggen voor een fractie van de prijs in Nederland. Onze personeelskosten en materialen zijn beter betaalbaar en deze tandartsbehandeling valt meestal buiten de boot bij zorgverzekeringen. Hierdoor komen veel patiënten voor een dure rekening te staan. Laat je niet tegenhouden om bij ons een gratis online consult te doen en neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Naast de kwalitatieve behandelingen die wij bieden is ook onze omgeving volledig klaar om toeristen te ontvangen EN vermaken. Zo kun jij heerlijk met jouw partner aan het strand liggen terwijl jij wacht op jouw volgende behandeling; met de bus naar Tirana voor een stedentrip; of enkele dagen een auto huren en de Albanese Alpen (Bergen) in trekken.

Benieuwd naar onze tandartsbehandelingen en mogelijkheden rondom onze tandarts reizen? Dan mag jij altijd onze tandartsreizen beginnersgids aanvragen; onze veelgestelde vragen sectie bekijken en / of contact opnemen voor een gratis consult! 


P.S. Deel gerust jouw positieve / negatieve ervaringen met het plaatsen van nieuwe kronen en bruggen onder dit artikel!
Over de schrijver
Momenteel werk ik als Nederlandstalige Patiënten Begeleider voor een moderne en betrouwbare tandartskliniek in Albanië. Mijn doel is om Nederlandse en Belgische patiënten te begeleiden die een beter betaalbare tandartsrekening willen realiseren ZONDER daarbij kwaliteit te verliezen. Ik help jou via online informatie en persoonlijke begeleiding om gebaseerd op jouw persoonlijke situatie de juiste keuze te maken. Mijn doel is geslaagd wanneer jij in Albanië; Nederland of België een passende oplossing gevonden hebt en tevreden terugkijkt op jouw route naar een mooi (en gezond) gebit!
Reactie plaatsen