DIT moet je weten over Tandartsbezoek in Hongarije! [Ervaringen; Tips en Alternatieven]
DIT moet je weten over Tandartsbezoek in Hongarije! [Ervaringen; Tips en Alternatieven]
01 augustus 2022 

DIT moet je weten over Tandartsbezoek in Hongarije! [Ervaringen; Tips en Alternatieven]

Tienduizenden internationale tandarts patiënten bezoeken elk jaar een Goedkope Tandarts in Hongarije. Hongarije is inderdaad al tientallen jaren een Dental Reizen Hotspot / Tandtoerisme Walhalla. Maar wat is de precieze reden hiervan? Hoe is dit zo ontstaan? En hoe ziet deze industrie er precies uit?

Naast het zakelijke aspect zoomen we ook in op de situatie waarin veel van deze patiënten zich bevinden. 

 • Hoe logisch is het om de keuze te maken om een tandartskliniek in het buitenland te bezoeken?

 • Wat zijn de precieze voordelen van Tandarts Reizen voor patiënten?

 • En is het een verstandige keuze als je het beste voor jouw gebit wilt? 

Dat zijn een aantal van de vragen over tandarts toerisme in Hongarije die ik via dit artikel ga beantwoorden. In dit artikel deel ik ervaringen; tips en Alternatieven voor tandartsbezoek in Hongarije! En geef je ook een waarschuwing die veel problemen kan voorkomen wanneer jij een tandreis wilt boeken.

Laat gerust een reactie achter onder dit artikel als je vragen / feedback hebt!

Benieuwd naar Ervaringen met een Tandarts in Hongarije? Bekijk dit artikel over tandarts toerisme eens! Ik bespreek onder andere mogelijkheden en alternatieven voor Boedapest en Debrecen!Dr. Gentiana Belegu (kaakchirurg Albanië) en Tandartsreizen Manager Kevin Belegu.

Waarom kun jij de informatie in dit artikel vertrouwen?

Dit artikel is geschreven door de Nederlandse Patiënten Manager van Tandarts Reizen Albanië (Kevin); in samenwerking met de manager Tandreizen Kevin Belegu EN onze leidend Kaakchirurg Gentiana Belegu. Gentiana is de eigenaresse van onze tandartspraktijk in Albanië sinds 2001 en onder haar leiding worden maandelijks 250 patiënten geholpen met hun gebitsproblemen; waaronder zo'n 60% als tandarts toerist uit andere landen dan Albanië. Deze reizen naar onze tandartspraktijk omdat ze veel geld besparen en tegelijkertijd van een fijne vakantie genieten.


Ondertussen komt dat neer op tienduizenden tevreden patiënten! 

Dr. Gentiana is niet alleen eigenaar op papier; maar ook onze fulltime kaakchirurg die het met haar team van professionals mogelijk maakt om alle mogelijke intensieve tandarts behandelingen uit te voeren zoals Implantaten zetten, Sinus Lift behandelingen; kronen zetten, bruggen zetten en gebitsprotheses zetten. 

Wij hebben meer dan 25.000 verschillende patiënten geholpen in onze praktijk en deze mensen hebben weinig klachten achtergelaten. Er waren zelden zaken die niet netjes opgelost konden worden via onze garantieregeling van 10 jaar; en daarom zijn onze patiënten over het algemeen enorm blij en dankbaar omdat zij in eigen land de benodigde tandartsbehandelingen niet kunnen betalen.

Dit doen wij allemaal vanuit onze moderne tandartspraktijk in Durrës; Albanië! Wij helpen onze klanten om 50% / 65% kosten te besparen op de tandartsrekening voor de meest geavanceerde behandelingen; zonder daarbij kwaliteit te verliezen. Want door flinke investeringen in apparatuur en materialen is onze tandartspraktijk een van de meest moderne en betrouwbare aanbieders van tandarts reizen in Albanië! 


Wil jij graag eens deelnemen aan een van onze voorlichting evenementen?

Wil jij graag een van onze periodieke voorlichting evenementen bijwonen? Vraag een uitnodiging aan via het onderstaande contactformulier! Wij delen gedetailleerde informatie over de industrie achter tandarts reizen, mogelijke behandelingen, resultaten van case-studies en ervaringen van onze klanten uit het buitenland...

Onze Tandartspraktijk is gebouwd in 2015 en heeft alle expertise in huis om patiënten te helpen van over de hele wereld.Onze moderne Tandartspraktijk in het buitenland (Durrës; Albanië)


Hoe ontstond Tandarts Toerisme in Hongarije?

Tandarts Toerisme bestaat al tientallen jaren, maar werd extra populair toen de Europese Unie een wet maakte in 2014 die ervoor zorgde dat patiënten door heel Europa hun behandelingen uit konden laten voeren. Dit opende deuren voor landen met bepaalde specialiteiten op gebied van zorg en cosmetica. Dit is echter NIET hoe het in de meeste landen ontstaan is. De eerste patiënten van "Tandarts Toerisme" ontdekten dit vanwege totaal andere redenen...


Mensen vertrokken uit arme landen om te werken als gastarbeider

Veel van de landen waar momenteel een bloeiende industrie rondom tandarts toerisme bestaat hadden / hebben op andere vlakken financiële problemen. Je kunt hierbij denken aan lage lonen; werkloosheid en in sommige gevallen corruptie binnen de overheid. Dit zorgde er tientallen jaren geleden al voor dat veel mensen vertrokken uit hun eigen land om meer geld te verdienen in landen als Duitsland; Zwitserland; Finland; Italië en Engeland... 

Ze kwamen daar in aanraking met duurdere zorgpartners en besloten om in hun geboorteland naar de tandarts te blijven gaan tijdens vakanties met familie / vrienden. Vaak kwamen collega's / bekenden in hun omgeving er via hen achter dat de prijzen van mondzorg veel voordeliger waren. 


Zo ontstond een "eerste golf" van tandarts toeristen

Dit leverde een voorzichtige eerste golf op van nieuwe patiënten uit de buurlanden Zwitserland, Duitsland; Oostenrijk en Tsjechië. Veel Hongaren spreken goed Duits en dat maakt het een voor de hand liggende keuze voor patiënten om naar Hongarije te reizen voor tandarts behandelingen. Dit neemt een grote barrière weg voor met name oudere mensen die geen Engels spreken in deze regio's.  

Later kwamen hier vanwege de simpele en snelle vluchten ook patiënten bij vanuit rijke landen als Nederland; België; Engeland; Finland; Zweden en Noorwegen.


Groei in Marktaandeel zorgt voor Groei in kwaliteit door Investeringen

Als er veel geld te verdienen valt zijn er altijd partijen die daar op inspelen en grote kansen zien. Op veel van de verschillende locaties die wij benoemen in dit artikel is een fenomeen van een gunstig investeringsklimaat zichtbaar. Bedrijven investeren in hun tandartspraktijk; hun materialen; hun apparatuur; de expertise van hun team en allerlei andere omliggende "schakels". Dit MOET ook wel, want de concurrenten op dezelfde markt willen hun reputatie en aanbod ook zo sterk mogelijk positioneren.

Hiermee zijn ze in staat om NOG meer internationale patiënten te verleiden en tot een uitmuntende kwaliteit van diensten te komen. En dat voor 50/70% minder dan dezelfde behandelingen kosten in eigen land.

Tegenwoordig reizen mensen makkelijker; oriënteren en informeren zich beter via internet en maken zelfstandig hun keuzes. Ook hebben ze vaak meer budget te besteden om te reizen en nieuwe dingen te ontdekken.


Komen tandarts toeristen dan alleen op de lagere kosten af?

Zeker niet! De reden waarom mensen dit soort "Dental Tourism Hubs" bezoeken is volledig afhankelijk van de situatie op gebied van mondzorg in eigen land.

Hongarije krijgt ook veel patiënten uit landen als Roemenië en Moldavië. Deze landen zijn een stuk armer dan Hongarije en de kosten van leven liggen een stuk lager. In principe kunnen deze mensen in eigen land dus een stuk goedkoper naar de tandarts. Er zijn echter veel minder goede tandartsen en doordat er weinig geld beschikbaar is investeren deze ook niet in dure; moderne tandartspraktijken. 

Veel mensen die het geld kunnen missen kiezen er daarom bewust voor om risico's in eigen land uit de weg te gaan en MEER geld dan nodig te investeren in veilige partners en de gezondheid van hun gebit.

Een Tandarts bezoek in Hongarije kan jouw kosten verlagen met 60% of meer. De zeer geavanceerde behandelingen krijg je nergens anders in Europa voor dat geld!Tandarts Toerisme draait ook om nieuwe toeristische ervaringen... | Foto: Nicolais Perondi

Populaire Plekken in Hongarije met veel Tandartsen

Vaak zie je dat veel tandartsen die richten op tandreizen zich focussen op grensregio's met duurdere landen. Hierdoor is het makkelijker voor bewoners van grensgebieden om "eventjes de grens over te gaan" met de auto of het openbaar vervoer. Ook in de grote steden met commerciële vliegvelden in de buurt zit vaak een groot aantal tandartspraktijken gevestigd. Het voordeel van dorpen over steden is dat de prijs van tandarts behandelingen in dorpen vaak nog een stuk goedkoper is vanwege lagere leefkosten / kosten van vastgoed / personeelskosten.


 • Boedapest / Budapest

 • Debrecen

 • Szeged

 • Pecs

 • Speciale Tip: Mosonmagyaróvár


Lees dit Premium artikel van Volkskrant eens over HET Hongaarse tandartsdorp Mosonmagyaróvár om meer inzicht te krijgen in de Industrie achter Tandarts Reizen naar Hongarije! Dit dorpje in de grensstreek van Hongarije; Slowakije en Oostenrijk heeft een gunstige ligging voor alle omringende landen en hierdoor is hevig geïnvesteerd in tandarts toerisme. In het kleine dorpje wonen zo'n 30.000 mensen en bezit het wereldrecord van het aantal tandartspraktijken per inwoner met meer dan 300 tandartspraktijken. 

Tandarts Toerisme is super populair in Hongarije. Veel mensen reizen op en neer om behandelingen te laten doen en van de prachtige steden te genieten.Een Toeristische Trekpleister in Boedapest!

Deze Toeristische Belevingen zijn gekoppeld aan Tandarts Toerisme in Hongarije

Kwaliteit leveren is de absolute hoofdreden dat mensen het risico nemen om te reizen voor hun tandartsbehandelingen. Dat is echter niet alles wat hen aantrekt... Want hoe gaaf is het dat je gratis kunt reizen terwijl je duizenden euro's bespaard op de tandarts behandelingen die jij in jouw eigen land wellicht niet eens kunt veroorloven?

Tandarts Toerisme is super populair in Hongarije. Dit komt met name omdat steden als Boedapest en Debrecen groot en modern zijn in het aanbod voor toeristen. Het zijn fijne steden om te verblijven en deze bieden voor alle leeftijden plezier! Zo zie je dat tandarts toeristen In Hongarije gebruik maken van verschillende toeristische verwennerijen om het geld dat zij spenderen voor zichzelf goed te praten...   


 • Spa Baden en Wellness Resorts;

 • Goed Betaalbaar uit eten en drinken;

 • Wintersport / Natuur / Hiken / Bergbeklimmen;

 • Theaters / Musea / Cultuur;

 • Grote Evenementen;


Populaire Tandarts Behandelingen voor Tandarts Toerisme naar Hongarije

Welke tandarts behandelingen zijn het meest populair bij internationale patiënten die Hongarije als toerist bezoeken? Dat kan letterlijk ALLES zijn!

Het heeft weinig zin om naar Hongarije te reizen voor tandarts behandelingen die in Nederland door de verzekering gedekt worden. Het KAN in sommige gevallen alsnog geld opleveren, maar het is een veel minder logische keuze. Wat je vaak ziet gebeuren is dat basis zorg verzekeringen geen "niet-noodzakelijke" behandelingen vergoeden, waardoor patiënten hier voornamelijk terecht komen voor behandelingen.


Zijn Goedkope Tandartsen in Hongarije Betrouwbaar?

Het zou oneerlijk zijn om te zeggen dat tandartsen in Hongarije minder betrouwbaar zijn dan in Nederland of de omringende landen. Wij hebben geen "commercieel belang" bij het promoten van tandartsen in Hongarije, maar wij hebben ook geen reden om mensen niet te informeren over verschillende mogelijkheden die zij hebben. 


We kunnen stellen dat de opleidingstrajecten en regels van het zorgsysteem in Hongarije bovenmaats zijn ten opzichte van andere landen in dezelfde regio. 


Daarbij moet WEL gezegd worden dat er verschil in de kwaliteit van elke tandartspraktijk zit. In elk land ter wereld zitten tandartsen die cum laude aan hun studie slaagden, terwijl anderen er de kantjes er waar mogelijk vanaf proberen te lopen. Daarom moet je altijd goed oppassen met wat voor partner jij zaken doet!

Het kan in Hongarije zo zijn dat de regels minder georganiseerd zijn ten opzichte van in Nederland, maar dat wil niet zeggen dat tandartsen in Nederland beter zijn. 

Zo is de tandarts die ik voorheen bezocht in Nederland pas 35 jaar en heeft sinds enkele jaren een eigen praktijk. Ze heeft veel geld geïnvesteerd in materialen en apparatuur, maar dat wil niet per definitie zeggen dat zij beter is dan een tandarts in Hongarije met iets minder goede apparatuur en 35 jaar ervaring.

Daarom is praten over "Betrouwbare Kwaliteit" vaak heel erg dubbel als je over alle deelnemende partners in een bepaald land probeert te spreken...

Bekijk het onderstaande voorbeeld van een Nederlandse ervaring in een Hongaarse Tandartskliniek!


Tips om er achter te komen of een Tandartspraktijk betrouwbaar is en goede kwaliteit levert

Ga in de basis op zoek naar tandartsen die focussen op Europese patiënten en de bijbehorende richtlijnen van kwaliteit. Je ziet vaak dat deze meer investeren in hygiëne; materialen en apparatuur. Ze gebruiken dit om de keuze voor internationale patiënten makkelijker te maken en soms zit er qua kwaliteit een groot verschil in deze praktijken. 

 • Bekijk hoe hun website er uit ziet en of zij actief zijn op sociale media;

 • Wanneer een tandartspraktijk bijvoorbeeld geen website in het Engels heeft focust deze niet op internationaal publiek;

 • Bekijk of ze Nederlandstalige Patiënten begeleiding bieden en in welke vorm ze dat doen;

 • Bekijk of ze vanuit eigen beheer ook de rest van jouw verblijf / reis uit handen nemen;

 • Bekijk Klantenreviews / Testimonials. Goede tandartspraktijken die op internationaal publiek richten pakken dit professioneel aan;


Waarschuwing voor het boeken van een Tandartsreis

Boek nooit tandartsreizen bij bedrijven die meerdere verschillende klinieken aanprijzen. Vaak zijn dit tussenhandelaren die zelf weinig met de tandarts industrie te maken hebben en ook geen inschatting kunnen maken of de kwaliteit voldoende is. Wanneer problemen optreden zullen ze hun handen er zo snel mogelijk vanaf proberen te trekken en de schuld proberen af te schuiven op de patiënt / tandartskliniek. 

Een voorbeeld hiervan hebben we in het verleden gezien bij onze Nederlandse collega "Tand Correct". Dit bedrijf werd voor de rechter gesleept en moest uiteindelijk een flinke schadevergoeding betalen omdat niet dezelfde kwaliteit was geleverd dan verwacht. Het leek er hierbij sterk op dat meer voor het geld gekozen was dan voor de situatie van de klant.

Om dit te voorkomen kun je beter samenwerken met een enkele partij (tandartspraktijk) in plaats van met een tussenhandelaar / marketing partner voor meerdere klinieken.


Alternatieven voor een Tandarts in Hongarije

Naast Hongarije zijn er nog een aantal andere "Dental Reizen Hotspots" te benoemen in / nabij Europa. Hieronder beschrijf ik kort welke opties het best aangeschreven staan op gebied van veiligheid en prijs / kwaliteit verhouding. 


Istanbul (Turkije)

Hongarije is een zeer populair land voor tandarts toerisme binnen de Europese Unie, maar als je nog een stap hoger wilt gaan kun je ook Istanbul in Turkije eens bekijken. Istanbul heeft een van de grootste luchthavens ter wereld en ontvangt van over de hele wereld directe vluchten. Het is dan ook niet vreemd dat internationale patiënten deze enorme stad vinden voor tandarts behandelingen. 


Tirana / Durrës (Albanië)

Albanië is het armste land van dit rijtje en zelfs Turkije kan niet tippen aan de prijzen van behandelingen. De grote groei in normaal toerisme zorgt ervoor dat ook steeds meer tandarts toeristen open staan om zaken te doen met het land. Wij helpen in onze tandartspraktijk in Albanië al meer dan 15 jaar internationale patiënten. Neem eens een kijkje in onze klanten testimonials of bekijk wanneer wij live evenementen organiseren ter voorlichting van nieuwe patiënten. Je mag altijd contact opnemen voor een gratis consult!


Zagreb (Kroatië)

Kroatië staat bekend om goede mondzorg; lange stranden en mooie natuur. Dit zorgt ervoor dat zo'n 100.000 Europese patiënten het land vinden om hun behandelingen uit te laten voeren. Kroatië is door de stijgende prijzen echter lang niet meer zo goed betaalbaar als Turkije; Istanbul; Hongarije of Albanië. Hierdoor is dit land de laatste jaren langzamerhand zijn voordeel aan het verliezen.


Heb jij Ervaringen met een Tandarts Praktijk in Hongarije?

Wij zijn zeer benieuwd hoe jij momenteel denkt over tandarts toerisme; en met name in Hongarije! Heb jij bepaalde ervaringen met een Tandarts / Tandarts Praktijk in Hongarije die je wilt delen? Of ben jij juist nog op zoek naar een betrouwbare tandartspraktijk waar jij jouw gebit wilt laten renoveren?

Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel!

Over de schrijver
Momenteel werk ik als Nederlandstalige Patiënten Begeleider voor een moderne en betrouwbare tandartskliniek in Albanië. Mijn doel is om Nederlandse en Belgische patiënten te begeleiden die een beter betaalbare tandartsrekening willen realiseren ZONDER daarbij kwaliteit te verliezen. Ik help jou via online informatie en persoonlijke begeleiding om gebaseerd op jouw persoonlijke situatie de juiste keuze te maken. Mijn doel is geslaagd wanneer jij in Albanië; Nederland of België een passende oplossing gevonden hebt en tevreden terugkijkt op jouw route naar een mooi (en gezond) gebit!
Reactie plaatsen