All-on-Four vs. All-on-Six: Een vergelijking van stabiliteit; kosten en langetermijnresultaat
All-on-Four vs. All-on-Six: Een vergelijking van stabiliteit en langetermijnresultaat
12 juni 2023 

All-on-Four vs. All-on-Six: Een vergelijking van stabiliteit en langetermijnresultaat

Als het gaat om het vervangen van een volledig gebit met implantaten, zijn er verschillende opties beschikbaar. Twee veelvoorkomende methodes zijn de All-on-Four en de All-on-Six gebitsrenovaties. Deze kunnen pas gemaakt worden als alle rotte tanden getrokken zijn. In dit blogartikel zullen we deze twee tandartsbehandelingen met elkaar vergelijken en uitleggen waarom onze kaakchirurg de voorkeur geeft aan de All-on-Six methode. 

Want hoewel de All-on-Four behandeling een meer kosteneffectieve optie lijkt te zijn, is bewezen dat de All-on-Six behandeling een stabieler en mooier lange termijn resultaat biedt; en ook houvast geeft aan een breder oppervlak van de mond. Dus indien mogelijk; zou dit de beste keuze zijn voor jou als patiënt; om lange termijn een top resultaat te behouden. 

Benieuwd hoe dit precies zit? Lees dan dit artikel en vraag via Whatsapp +31627577357 naar jouw gratis consult! 


All-on-Four gebitsrenovatie met zirkonium of porseleinen kronen

Bij een All-on-Four gebitsrenovatie worden er vier implantaten in de boven- of onderkaak geplaatst, waarop een prothese met meestal 10 zirkonium of porseleinen kronen wordt bevestigd. Deze behandeling is bedoeld om een volledig gebit te ondersteunen met behulp van een minimaal aantal implantaten. Het voordeel van deze behandeling is dat het minder materialen kost; minder intensief is qua chirurgische ingrepen; en een iets minder risicovolle herstelperiode kent in vergelijking met een all on six implantatieprocedure.

Specifieke Risico's van een All on Four Gebitsrenovatie

Een nadeel van All on Four is dat het risicovoller is wanneer implantaten afgestoten worden / verloren gaan tijdens de herstelperiode. Je bent afhankelijk van jouw eigen gezondheid en dit is een risico dat iedereen loopt. Bij een All on Four heb je namelijk alle implantaten nodig voor de gebitsrenovatie. Wanneer jij een All on Six hebt is het een minder groot probleem als jouw lichaam tijdens de herstelperiode een implantaat afstoot. Mits de buitenste implantaten zijn vastgegroeid; kunnen er immers nog steeds 5 gebruikt worden om de kronen te dragen.

Op de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een patiënt waarbij wij in de bovenkaak een All on 4 realiseerden; terwijl we in de onderkaak ruimte hadden voor een All on Six. Hierdoor had deze vanzelfsprekend ook minder ruimte voor kronen in de bovenkaak...

Een All on 4 gebitsrenovatie is een aanrader wanneer jij alle tanden hebt laten trekken. Onze kaakchirurg maakt het nodige frame in jouw mond om het werk te kunnen dragen.


Deze All on Four Gebitsrenovatie met Zirkonium kronen voerden wij uit tussen 2023 en 2024!


All-on-Six gebitsrenovatie met Zirkonium / Porseleinen kronen: Stabiliteit en lange termijn voordelen

In onze kaakchirurgiekliniek geven we altijd de voorkeur aan de All-on-Six gebitsrenovatie, zelfs na het overwegen van de hogere kosten en complexiteit van de behandeling. Bij de All-on-Six benadering worden er zes implantaten in de kaak geplaatst, wat resulteert in een grotere stabiliteit en ondersteuning voor de prothese. Een prothese kan 12 tot 14 tanden bevatten en geeft dus meer ruimte dan een All on Four.

Deze nieuwe tanden maakten wij in 2023 voor Nederlandstalige klanten voor All on Six gebitsrenovaties

Een All on Six wint op gebied van Stabiliteit

Door het gebruik van zes implantaten in plaats van vier, wordt de belasting beter verdeeld over de kaak. Dit resulteert in een verhoogde stabiliteit van de prothese, waardoor de kans op beweging, losraken of breuk wordt verminderd. De All-on-Six behandeling biedt een stevigere basis en voorkomt problemen op de lange termijn, zoals het verzakken van de kaak of slijtage van de implantaten.

Een nadeel is dat dit niet voor iedere patiënt mogelijk is omdat je voldoende kaakbeen moet hebben om de implantaten in te kunnen plaatsen. En in dit geval zal sinuslifting nodig zijn; iets dat onze kaakchirurg en tandartsen als een risicovolle onderneming beschouwen.


Tegenwoordig werken wij ook met materialen die de druk evenredig over jouw volledige kaak verdelen wanneer jij aan het eten bent. Door een steg constructie met de implantaten te verbinden zien wij minder problemen / implantaatverlies op de lange termijn.


Een All on Six geeft betere resultaten voor lange termijn succes

Een stabiele constructie van implantaten (zoals de All-on-Six) heeft bewezen op de lange termijn succesvol te zijn. Want hoewel er altijd problemen kunnen voorvallen zien wij dit in de meeste gevallen niet gebeuren. Een All on Six biedt duurzame resultaten en verbetert de functionaliteit en esthetiek van de glimlach. Met een stevigere verankering van de prothese kunnen patiënten genieten van een comfortabele beet en een natuurlijk ogende glimlach die lang meegaat.

Tandartsbezoek met narcose kan toegepast worden op behandelingen zoals tand extractie; het trekken van alle tanden en implantaatbehandelingen. In dit artikel lees je hoe het werkt!

All on Four / All on Six Renovaties onder Narcose / Sedatie

Veel mensen zijn ontzettend bang voor de tandarts... En in sommige klinieken is het mogelijk om extra te betalen om bepaalde behandelingen onder narcose uit te voeren. In onze kliniek hebben wij onlangs een man onder behandeling gehad die in Nederland voor de kleinste behandelingen €500 extra betaalde zodat ze hem in slaap zouden brengen.

Wij vinden dit niet de juiste aanpak; en kunnen op deze manier ook niet werken. Bij een tandartsbehandeling moet de patiënt namelijk aanwijzingen kunnen volgen van de kaakchirurg en het team in de kliniek. Om deze reden gebruiken wij geen volledige narcose, maar wel zware sedatie. Dit is eigenlijk een lichte narcose die je helpt om tijdens jouw operatie geen angst; geen pijn en geen tijdsbesef te voelen.

Van enkele tientallen patiënten heb ik gehoord dat de operaties die gebruikelijk 3 tot 4 uur duren; voor hun gevoel maar 30 minuten geduurd had. Ook gaven zij aan dat het geen vervelende ervaring was; dat ze achteraf geen last hadden; en dat dit middel ervoor zorgde dat de herinneringen die ze na de operatie hadden ook steeds meer vervlogen.


In de onderstaande video zal ik mijn ervaringen delen omtrent dergelijke gebitsrenovaties met Sedatie / Lichte Narcose.

Het belang van persoonlijk advies VOOR jouw All on Four / All on Six

Het is essentieel om te benadrukken dat de keuze tussen de All-on-Four en All-on-Six gebitsrenovatie afhangt van verschillende factoren, waaronder de individuele behoeften en de gezondheid van de kaak. Daarom is een grondig consult met een ervaren kaakchirurg van groot belang. Deze kan op basis van röntgenfoto's en 3D röntgenfoto's de specifieke situatie van de patiënt beoordelen; de verwachte ontwikkelingen van het kaakbot op lange termijn; en daarmee het meest geschikte behandelplan aanbevelen.


Kun je beter voor een All on Four of een All on Six gaan?

Wij raden altijd aan om de verstandigste keuze te maken wanneer je het kaakbeen; het benodigde budget en de mogelijkheid hebt. Je hebt maar 1x (of maximaal 2x) in je leven een nieuw gebit nodig en kunt beter het betere voor het onzekere kiezen. Daarnaast kunnen de implantaten vaak in de toekomst nog gebruikt worden.

Wel vinden wij dat je niet te snel voor een All on 6 moet gaan wanneer je nog gezonde tanden hebt. Want het trekken van (gezonde) tanden is dom; aangezien je nooit 100% zeker weet of het geneesproces van de implantaten normaal verloopt. En wanneer tanden eenmaal getrokken zijn, kun je die keuze nooit meer terugdraaien.

Ook zit er het risico aan verbonden dat jouw beet anders is / voelt dan voorheen. Je moet opnieuw leren eten en wennen aan de (nieuwe) stand van jouw kaak. Wanneer jij doorbouwt op jouw eigen bestaande tanden heb je van dat probleem geen last; en voelt het als normaal.


Kun jij beter kiezen voor Zirkonium; Porseleinen of Composieten Kronen?

In onze Albanese tandartskliniek werken wij alleen met Zirkonium Kronen en Porseleinen Kronen. Met Composiet werken wij nooit voor tandarts toeristen uit het buitenland. De reden hiervoor is dat het een te goedkoop; zwak materiaal is waardoor snel stukken afbreken; verkleuringen zichtbaar worden en andere klachten ontstaan. We zouden te veel mensen regelmatig naar Albanië moeten laten komen en dan zal het reizen voor veel mensen snel een nadeel worden.

Ons favoriete materiaal is Zirkonium. Het gaat langer mee dan Porselein en verkleurt minder snel. Het is zeer sterk en kan 20 jaar of langer dezelfde kleur houden, terwijl porselein na ongeveer 10 jaar al klachten kan opleveren met verkleuring en breuken. Daarnaast is porselein vanwege het metalen omhulsel van de kroon een stuk zwaarder. Dit belast de implantaten een stuk meer en kan daardoor pijn in de kaken veroorzaken. Porselein kan voor sommige mensen op lange termijn ook problemen geven vanwege allergische reacties op het materiaal.

In onze optiek zijn dit voldoende redenen om voor een grote gebitsrenovatie zoals een All on Four / All on Six niet voor porseleinen kronen te kiezen. Het kan je enkele duizenden euro's kosten besparen, maar die zul je in de toekomst weer nodig hebben als de kwaliteit tegenvalt. Porselein kan beter worden gebruikt wanneer jij werkt over je normale tanden en nog een plan B hebt in de toekomst...   


Benieuwd naar Ervaringen van All on Four / All on Six renovaties in onze kliniek?

Ondertussen hebben wij meer dan 50 Nederlandstalige klanten geholpen uit Nederland; België en Duitsland. Een groot gedeelte kwam voor All on Six en All on Four gebitsrenovaties. De meeste mensen hebben hier positief op gereageerd en begrepen dat ze veel geld bespaard hadden op de kosten ten opzichte van dezelfde behandeling in Nederland / België / Duitsland. Vaak konden zij een stuk eerder terecht dan in eigen land; en waren minder dan de helft kwijt dan bij hun eigen tandarts. Bij veel van deze mensen kwam het dan ook niet op €100 meer of minder...

Moeilijke Voorbereiding & Planning

Wij hebben zeker ook iets minder prettige ervaringen gehad. Veel van deze zaken zijn veroorzaakt omdat wij minder uitgebreide informatie en behandelgeschiedenis hebben dan een "vaste tandarts" in Nederland. Soms stuurden mensen zeer oude foto's op en bleek daaruit dat het kaakbeen niet zo gezond was als wij dachten. Er werd dan een Sinuslift aangeboden, die 6 maanden extra geneestijd en daardoor een extra bezoek tot gevolg had.

Probeer er dus altijd rekening mee te houden dat wij ons best doen, maar nooit 100% op basis van foto's en röntgenfoto's afspraken kunnen maken. Het is onze kaakchirurg die gedurende de week keuzes maakt om jouw gebit op de meest veilige manier in orde te maken. Dit proberen wij overigens zo veel mogelijk te voorkomen. Meestal hebben dit soort zaken geen grote invloed gehad op de eindkosten; en hierin hanteren wij meestal een bovengrens van maximaal 10%....

Vergoedingen voor All on Four / All on Six Behandelingen uitgevoerd in het buitenland

Daarnaast hebben wij voor veel mensen uit Nederland kunnen realiseren dat ze geld terug hebben gekregen van de officiële Nederlandse instanties. Wij hebben onze dienstverlening dusdanig aangepast dat wij voldoen aan de eisen van de gebruikelijke verzekeraars. Sommige mensen (ondernemers) konden tot 15% belastingvoordelen krijgen; en anderen (particulieren) kregen een gedeelte terug van hun aanvullende tandartsverzekering. Dit zijn zaken die wij in de toekomst zullen blijven bestuderen; om onze klanten meer voordeel te kunnen bieden...

Wij zullen enkele video's delen van onze patiënten en op de pagina over onze klanten zijn meer resultaten zichtbaar.

Benieuwd naar onze resultaten met All on Four / All on Six renovaties? Je kunt via +31627577357 contact opnemen met onze Nederlandstalige manager en jouw röntgenfoto's opsturen zodat wij een behandelplan en offerte kunnen uitschrijven.

Over de schrijver
Momenteel werk ik als Nederlandstalige Patiënten Begeleider voor een moderne en betrouwbare tandartskliniek in Albanië. Mijn doel is om Nederlandse en Belgische patiënten te begeleiden die een beter betaalbare tandartsrekening willen realiseren ZONDER daarbij kwaliteit te verliezen. Ik help jou via online informatie en persoonlijke begeleiding om gebaseerd op jouw persoonlijke situatie de juiste keuze te maken. Mijn doel is geslaagd wanneer jij in Albanië; Nederland of België een passende oplossing gevonden hebt en tevreden terugkijkt op jouw route naar een mooi (en gezond) gebit!
Reactie plaatsen