All-on-Four vs. All-on-Six: Een vergelijking van stabiliteit en langetermijnresultaat
all on four
Tandarts Behandelingen
Kevin
Tandarts Behandelingen
06/12/2023
3 min
0

All-on-Four vs. All-on-Six: Een vergelijking van stabiliteit en langetermijnresultaat

06/12/2023
3 min
0

Als het gaat om het vervangen van een volledig gebit met implantaten, zijn er verschillende opties beschikbaar. Twee veelvoorkomende methodes zijn de All-on-Four en de All-on-Six gebitsrenovaties. In dit blogartikel zullen we deze twee tandartsbehandelingen met elkaar vergelijken en uitleggen waarom onze kaakchirurg de voorkeur geeft aan de All-on-Six methode.

Want hoewel de All-on-Four behandeling een meer kosteneffectieve optie lijkt te zijn, geloven wij dat de All-on-Six behandeling een stabieler en mooier resultaat biedt. Een nadeel is dat dit niet voor iedere patiënt mogelijk is omdat je voldoende kaakbeen moet hebben om de implantaten in te kunnen plaatsen.

Benieuwd hoe dit precies zit? Lees dan direct dit artikel en vraag via Whatsapp +31627577357 naar jouw gratis consult!


All-on-Four gebitsrenovatie met zirkonium of porseleinen kronen

Bij een All-on-Four gebitsrenovatie worden er vier implantaten in de boven- of onderkaak geplaatst, waarop een prothese met meestal 10 zirkonium of porseleinen kronen wordt bevestigd. Deze behandeling is bedoeld om een volledig gebit te ondersteunen met behulp van een minimaal aantal implantaten. Het voordeel van deze behandeling is dat het minder materialen kost; minder intensief is qua chirurgische ingrepen; en een iets minder risicovolle herstelperiode kent in vergelijking met een all on six implantatieprocedure.

Een nadeel van All on Four is dat het risicovoller is wanneer implantaten verloren gaan tijdens de herstelperiode. Je hebt namelijk alle implantaten nodig voor de gebitsrenovatie. Wanneer jij een All on Six hebt is het een minder groot probleem als jouw lichaam tijdens de herstelperiode een implantaat afstoot. Er zijn er immers nog steeds 5 over om de kronen te dragen.

Op de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een patiënt waarbij wij in de bovenkaak een All on 4 realiseerden; terwijl we in de onderkaak ruimte hadden voor een All on Six. 

Een All on 4 gebitsrenovatie is een aanrader wanneer jij alle tanden hebt laten trekken. Onze kaakchirurg maakt het nodige frame in jouw mond om het werk te kunnen dragen.

All-on-Six gebitsrenovatie: Stabiliteit en lange termijn voordelen

In onze kaakchirurgiekliniek geven we altijd de voorkeur aan de All-on-Six gebitsrenovatie, zelfs na het overwegen van de hogere kosten en complexiteit van de behandeling. Bij de All-on-Six benadering worden er zes implantaten in de kaak geplaatst, wat resulteert in een grotere stabiliteit en ondersteuning voor de prothese. Een prothese kan 12 tot 14 tanden bevatten en geeft dus meer ruimte dan een All on Four.


Een All on Six wint op Stabiliteit

Door het gebruik van zes implantaten in plaats van vier, wordt de belasting beter verdeeld over de kaak. Dit resulteert in een verhoogde stabiliteit van de prothese, waardoor de kans op beweging, losraken of breuk wordt verminderd. De All-on-Six behandeling biedt een stevigere basis en voorkomt problemen op de lange termijn, zoals het verzakken van de kaak of slijtage van de implantaten.


Tegenwoordig werken wij ook met materialen die de druk evenredig over jouw volledige kaak verdelen wanneer jij aan het eten bent.


Een All on Six geeft betere resultaten voor lange termijn 

Een stabiele constructie van implantaten (zoals de All-on-Six) heeft bewezen op de lange termijn succesvol te zijn. Want hoewel er altijd problemen kunnen voorvallen zien wij dit in de meeste gevallen niet gebeuren. Een All on Six biedt duurzame resultaten en verbetert de functionaliteit en esthetiek van de glimlach. Met een stevigere verankering van de prothese kunnen patiënten genieten van een comfortabele beet en een natuurlijk ogende glimlach die lang meegaat.


Het belang van persoonlijk advies VOOR jouw All on Four / All on Six

Het is essentieel om te benadrukken dat de keuze tussen de All-on-Four en All-on-Six gebitsrenovatie afhangt van verschillende factoren, waaronder de individuele behoeften en de gezondheid van de kaak. Daarom is een grondig consult met een ervaren kaakchirurg van groot belang. Zij kunnen op basis van röntgenfoto's en 3D röntgenfoto's de specifieke situatie van de patiënt beoordelen en het meest geschikte behandelplan aanbevelen.


Conclusie | Kun je beter voor een All on Four of een All on Six gaan?

Wij raden altijd aan om de verstandigste keuze te maken wanneer je het kaakbeen; het benodigde budget en de mogelijkheid hebt. Je hebt maar 1x (of maximaal 2x) in je leven een nieuw gebit nodig en kunt beter het betere voor het onzekere kiezen. Wel vinden wij dat je niet te snel voor een All on 6 moet gaan wanneer je nog gezonde tanden hebt. Er zit namelijk een risico aan verbonden dat jouw beet anders is / voelt dan voorheen. Je moet opnieuw leren eten en wennen aan de (nieuwe) stand van jouw kaak. Wanneer jij doorbouwt op jouw eigen bestaande tanden heb je van dat probleem geen last; en voelt het als normaal.

Benieuwd naar onze resultaten met All on Four / All on Six renovaties? Je kunt Contact Opnemen en jouw röntgenfoto's opsturen zodat wij een behandelplan en offerte kunnen uitschrijven.

Reacties
Categorieën