Help, ik wil nieuwe tanden: Een concreet stappenplan richting gebitsrenovatie
Help, ik wil nieuwe tanden: Een concreet stappenplan richting gebitsrenovatie
06 juni 2024 

Help, ik wil nieuwe tanden: Een concreet stappenplan richting gebitsrenovatie

"Ik wil nieuwe tanden, maar ik weet niet hoe"... Klinkt dit als jouw situatie? Dan is dit artikel helemaal jouw ding! Op basis van een groot aantal internationale tandarts patiënten in onze tandartskliniek zullen wij onze ervaringen gedurende de voorbereidingsfase delen.

Wanneer je overweegt om je gebit volledig te laten renoveren, kan het proces overweldigend lijken. De meeste patiënten hebben een gebrek aan technische kennis over tanden / tandartsbehandelingen; en zijn daardoor afhankelijk van de tandarts of kaakchirurg. En deze kijken vanuit professioneel oogpunt naar de mogelijke situaties en oplossingen.

Dit kan het voor jou complex maken. Daarom hebben we een concreet stappenplan opgesteld om je van begin tot eind te begeleiden in jouw keuzes. Volg deze stappen en zet de eerste stap naar nieuwe tanden; meer zelfvertrouwen; beter eten en een stralende glimlach.

Neem gerust contact op via +31627577357 om vragen te stellen en/of in gesprek te gaan over dit onderwerp!

Ik wil nieuwe tanden, maar ik weet niet hoe... Komt dat jou bekend voor? Bekijk dan dit gedetailleerde stappenplan naar jouw gebitsrenovatie!

Een concreet stappenplan richting nieuwe tanden


Stap 1: Analyseer jouw huidige situatie

De eerste stap naar nieuwe tanden begint bij een grondige analyse van je huidige situatie. Bezoek een tandarts voor een uitgebreide controle en laat foto's en röntgenfoto's maken. Dit geeft inzicht in de conditie van je tanden en tandvlees en helpt bij het bepalen van de mogelijke behandelingsopties. Hier hoort een kleine investering bij, maar geeft je inzicht in de precieze staat van jouw tanden. Tip: Wanneer jij dit vooraf kunt voorbereiden werkt dit snel en effectief voor de kliniek(en) die jij gaat benaderen; en ze zullen dit zeker kunnen waarderen...


Er zijn meerdere mogelijkheden wanneer jij nieuwe tanden wilt...

  • Wanneer jij nog goed stevige tanden hebt kun jij gaan voor nieuwe kronen of facings over eigen tanden. Het voordeel is dat jij niet hoeft te wennen aan een nieuwe beet en in de toekomst nog voor implantaten kunt kiezen. Ook is dit meestal de goedkoopste optie, vergeleken met implantaat behandelingen. Het nadeel is dat jij vaak een zwaardere ingreep nodig hebt omdat je oude tanden meer behandeling nodig hebben.

  • Wanneer jij slechte tanden hebt kun jij deze laten trekken en met implantaten en kronen een nieuwe basis creëren. Het voordeel is dat je probleemtanden weggenomen worden en de operatie relatief snel en simpel werkt. Het nadeel is dat je wat meer risico loopt tijdens het geneesproces en langer moet wennen aan je nieuwe beet.


Een goede tandarts / kaakchirurg zal rekening houden met jouw leeftijd en geen extracties voorstellen wanneer de kans groot is dat een renovatie over eigen tanden het beste resultaat kan opleveren...

Stap 2: Bepaal het doel dat jij wilt bereiken

Afhankelijk van jouw leeftijd zul jij keuzes moeten / willen maken over wat jij wilt bereiken met de verandering van jouw tanden. Wil jij op korte termijn nieuwe tanden tegen een betaalbaar budget? En heb je er vrede mee dat je wellicht niet alle onderliggende problemen op kunt lossen op dit moment? Dan kun je voor goedkope oplossingen en materialen kiezen. Wil jij echter volledig van jouw problemen af komen en daarbij de garantie hebben dat je in de toekomst niks meer hoeft te doen? Dan is het verstandig om voor de beste (duurdere) oplossingen en materialen te kiezen...


Stap 3: Bepaal jouw persoonlijke budget

Een volledige gebitsrenovatie kan variëren in kosten, afhankelijk van de gekozen behandelingen en materialen. Zo is een los (plastic) kunstgebit uiteraard een stuk goedkoper dan een volledig nieuw gebit met zirkonium kronen op implantaten.

Stel voordat je begint een budget vast dat past bij jouw financiële situatie en neem hier niet te veel risico mee. Gebitsrenovatie is een luxe oplossing en komt altijd met persoonlijke en medische risico's. Het geld dat jij hieraan uitgeeft zal altijd concurreren met andere uitgaven / investeringen in jouw dagelijkse leven. Het gekozen budget zal richting geven aan de keuzes die je in de volgende stappen maakt.

Is jouw budget voor jouw gewenste materiaal niet toereikend? Geef dat dan eerlijk aan; en maak voor jezelf een spaarplan zodat jij naar jouw oplossing toe kunt werken.


Stap 4: Kies de locatie voor je gebitsrenovatie

Afhankelijk van je budget kun je beslissen of je de behandeling in het binnenland of buitenland wilt laten uitvoeren. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen:

  • Behandeling in Binnenland: Gemakkelijker toegankelijk (tenzij wachttijd); geen taalbarrières; mogelijk hogere kosten; meestal makkelijker te organiseren met jouw verzekering.

  • Behandeling in Buitenland: Vaak lagere kosten; vaak minder wachttijd en snellere behandeltermijnen; mogelijk meer gedoe met de verzekering; kans op gecombineerd vakantie/verblijf; mogelijk taal- en reisbarrières.


Stap 5: Selecteer geschikte tandartsklinieken

Zoek naar tandartsklinieken die gespecialiseerd zijn in het maken van nieuwe tanden. Let op hun ervaring, reviews en dienstverlening. Als je voor een buitenlandse kliniek kiest, zoek dan naar klinieken die ervaring hebben met tandartstoeristen en die ondersteuning bieden bij het reisproces.

In onze Albanese tandartskliniek specialiseert onze Nederlandse manager in het helpen van Nederlanders in woord en geschrift. Hij heeft ervaring met het opbouwen van facturen volgens Nederlandse eisen van verzekeringspartners en denkt met jou mee over hoe je dit proces voor jezelf kunt optimaliseren.

Voor een kliniek in het buitenland; is dit zeker niet gebruikelijk...


Stap 6: Ga in gesprek met mogelijke klinieken

Neem contact op met de geselecteerde klinieken en bespreek je wensen en mogelijkheden. Vraag om een persoonlijk behandelplan en een gedetailleerde offerte. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten en de duur van de behandeling.

Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te krijgen waar het verschil in behandelplannen / offertes / de kleine lettertjes zit. Je kunt een selectie maken van klinieken op basis van zaken als bereikbaarheid; kostenplaatje en ervaringen van andere patiënten / online reviews.Stap 7: Maak een overzicht van vergoedingen en / of verzekeringen

Controleer of de kliniek voldoet aan de eisen van jouw verzekeringsmaatschappij of vergoedingspartner. Neem contact op met je verzekeraar om te bespreken welke kosten eventueel vergoed worden. Communiceer dit ook door naar de tandartskliniek.


Stap 8: Bepaal en plan een geschikte periode voor je behandelingen

Kies een periode die het beste in jouw schema past en zorg dat je gedurende deze tijd vrij kunt nemen van je dagelijkse verplichtingen. Een goede planning voorkomt stress en zorgt ervoor dat je je volledig kunt richten op je herstel. Wij raden internationale patiënten altijd aan om het onderwerp bespreekbaar te maken met jouw werkgever VOORDAT je gaat boeken. Zo kun jij peilen hoe jouw baas er tegenover staat en wellicht een iets gunstigere deal krijgen op het werk...


Stap 9: Maak een afspraak en start de behandeling

Wanneer je een definitieve keuze hebt gemaakt voor de kliniek die het beste bij jouw wensen past, plan je de afspraken in en start je met de behandelingen.


Stap 10: Afhandelen van vergoedingen en facturen

Na afloop van de behandelingen, bespreek je de eindfactuur met je vergoedingspartners en stuur je de facturen op. Controleer of je in aanmerking komt voor eventuele vergoedingen of belastingvoordelen.


Stap 11: Plan regelmatige controles en reinigingen

Na de voltooiing van je gebitsrenovatie is het belangrijk om je nieuwe glimlach goed te onderhouden. Plan regelmatig controles en reinigingen in, dit kan bij de gekozen kliniek of, indien in het buitenland behandeld, bij een lokale tandarts.

Volg dit stappenplan en werk stap voor stap naar een stralende en gezonde glimlach. Een volledige gebitsrenovatie kan een grote stap zijn, maar met de juiste voorbereiding en begeleiding wordt het een stuk eenvoudiger.Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen over dit proces? Of wil jij nieuwe tanden en zou jij graag een behandelplan en offerte willen opvragen? Neem via +31627577357 contact met ons op!


Over de schrijver
Momenteel werk ik als Nederlandstalige Patiënten Begeleider voor een moderne en betrouwbare tandartskliniek in Albanië. Mijn doel is om Nederlandse en Belgische patiënten te begeleiden die een beter betaalbare tandartsrekening willen realiseren ZONDER daarbij kwaliteit te verliezen. Ik help jou via online informatie en persoonlijke begeleiding om gebaseerd op jouw persoonlijke situatie de juiste keuze te maken. Mijn doel is geslaagd wanneer jij in Albanië; Nederland of België een passende oplossing gevonden hebt en tevreden terugkijkt op jouw route naar een mooi (en gezond) gebit!
Reactie plaatsen