Openbaar Vervoer in Albanië | Vliegtuigen / Bussen / Treinen / Taxis / Veerboten
Openbaar Vervoer in Albanie | Vliegtuigen / Bussen / Treinen / Taxi's / Veerboten
11 april 2023 

Openbaar Vervoer in Albanie | Vliegtuigen / Bussen / Treinen / Taxi's / Veerboten

Wil jij door Albanië reizen met het openbaar vervoer? Dan wil jij zeker dit artikel met tips & tricks lezen! Ik bespreek vanuit mijn eigen ervaring als Nederlander in Albanië de situatie rondom Bussen; Treinen; Vliegtuigen / Taxi's en Veerboten.

Laat me beginnen met het feit dat Albanië in alle opzichten volop in ontwikkeling is. De overheid probeert binnen de Europese Unie te komen en geeft grof geld uit aan het verbeteren van de infrastructuur.

Toch is openbaar Vervoer in Albanië niet altijd even goed georganiseerd en de toekomst zal uitwijzen hoe dit in de komende jaren verandert. Je ziet bijvoorbeeld dat bussen snel vol zitten en dat de algemene routes beperkt zijn. Zo gaan sommige bus routes maar 1x (of enkele keren) per dag. Een voordeel van het openbaar vervoer in Albanië is dat het zeer goedkoop is als je vergelijkt met Nederland / België, dus je kunt meestal toch kun je altijd van bestemming A naar B komen!


Reizen met het vliegtuig richting Albanië

Vanuit Nederland (Eindhoven Airport) en België (Brussel Charleroi) vliegen dagelijks vluchten naar het Nene Tereza Airport (moeder Theresa vliegveld). Dit ligt enkele kilometers van de hoofdstad Tirana en geeft een prachtig uitzicht wanneer je binnen komt vliegen. Een van de nadelen rondom vliegen naar Tirana is Wizz Airlines. Dit is helaas de enige partner die naar Albanië vliegt en handelt haar zaken af als een ECHTE low budget maatschappij. Zonder enige vorm van verantwoordelijkheid en kwalitatieve klantenservice dus...  

Eigenlijk mogen we niet klagen, maar het is altijd de vraag of je vlucht vertrekt zoals gepland. EN of ze werk maken van de wettelijk verplichte schadevergoedingen wanneer ze een vlucht cancelen. Het is in ieder geval een aanrader om alleen via de officiële kanalen een vlucht te boeken. Als je dit niet doet loop je het risico dat je enkele tientallen / honderden euro's extra betaald omdat je boekt via een tussenhandelaar.


Momenteel zijn ze ook een vliegveld aan het bouwen in de regio van Vlora. Dit is een van de meest bekende badplaatsen in de Albanese Riviera en zal de komende jaren voor meer toerisme zorgen!


Bekijk de onderstaande handleiding als jij op het punt staat om je vlucht te boeken!

Reizen met de bus binnen Albanië

Reizen met de bus is zeer goed betaalbaar in Albanië. Voor maximaal €10 zit je uren in de bus. Het grootste aanbod van efficiënte buslijnen vertrekt vanuit het centrale busstation in Tirana. Je kunt meerdere keren per dag grote en kleine busjes nemen naar de grotere steden, waar dat vanuit het busstation in Durrës maar 1x per dag is. Als ik vanuit Durrës een bus pak naar het busstation in Tirana betaal ik 200 Leke; of ongeveer €1.60. Vanuit Tirana naar Shkodra of Berat betaal je 400 / 500 Leke. Deze rit kost enkele uren en kost omgerekend zo'n €3.50 / €4.50.

Bustickets koop je altijd met cash in de bus. Meestal loopt er een chauffeur rond die kaartjes verkoopt. Er zijn voorbeelden van toeristische kantoortjes die nabij het busstation zitten en bustickets verkopen. Taxichauffeurs die klanten staan te ronselen op het busstation verwijzen je graag door naar dit soort kantoortjes, maar je betaald daar vrijwel altijd te veel voor een service die niet nodig is!

Een nadeel van de Albanese bussen is dat je nooit vooraf weet hoe druk het is. En als de bus eigenlijk te vol is proberen ze altijd de laatste wachtenden ook nog mee te sturen. Dat is in de zomer met 40 graden op de teller geen prettige ervaring. Daarom probeer ik zelf zo weinig mogelijk met de bus te reizen.

Tip: Busschauffeurs en Taxichauffeurs spreken meestal geen Engels, maar de meeste Albanese jongeren doen dat wel. Je kunt altijd iemand om hulp vragen die op dezelfde bus staat te wachten of bij jou in de bus zit.


Reizen met de trein binnen Albanië

Momenteel rijden er geen passagierstreinen in Albanië. In het verleden zijn wel treinsporen aangelegd vanuit Tirana naar de grootste steden zoals Vlora en Elbasan. Dit is echter stopgezet omdat er (te) weinig mensen gebruik van maakten volgens de overheid. In 2023 is de Albanese overheid gestart om sommige van deze trajecten te renoveren.

Een voorbeeld hiervan is Tirana Rinas (airport) richting Tirana Centrum; en Tirana Rinas richting Durrës Centrum. Het renoveren van de treinrails en de bijbehorende overheidsgebouwen (stations etc) zou rond 2024 klaar moeten zijn, maar deadlines in Albanië zijn niet erg betrouwbaar.

Een feit is wel dat het qua reismogelijkheden interessante nieuwe deuren opent voor mensen die Albanië willen bezoeken en bijvoorbeeld met de veerpont komen. Bekijk de onderstaande video om een update te zien van dit project!


Reizen met de taxi binnen Albanië

Mijn ervaringen met Albanese taxichauffeurs zijn wisselend. Zoals overal ter wereld proberen ze misbruik / gebruik te maken van de situatie als ze weten dat je een onwetende toerist bent. Ik noem het persoonlijk de "toeristentaks" en dit speelt altijd een rol als jij weinig inzicht hebt in de waarde van het lokale geld.

Je mag ook verwachten dat 90% van de taxi chauffeurs geen (goed) Engels spreken en dat zorgt al snel voor ongemakkelijke situaties. Dat is een van de redenen dat wij altijd met dezelfde Engelstalige taxichauffeur werken. Lees ook mijn artikel over Engelstalige Taxi Chauffeurs in Durrës.


Reizen met de Veerpont / Veerboot in Albanië

Er zijn meerdere aansluitingen van veerboten vanuit Griekenland en Italië richting Albanië (en andersom). Italiaanse steden als Bari; Ancona en Trieste hebben opstappunten richting Durrës. Het is zeer interessant voor toeristen die met auto's / campers / caravans reizen en daarmee de zee willen oversteken zonder duizenden kilometers te moeten rijden.

Op deze schepen kun je verschillende tickets boeken die aan jouw eisen voldoen. De duurste optie is een privé kamer (€150+); en de goedkoopste optie een verblijf in de openbare ruimte (+/- €50). De veerboot van Bari naar Durrës maakt elke avond de oversteek in ongeveer 10 uur.

Bekijk voor meer informatie de officiële website van Adria Ferries!


Mijn Conclusie over reizen met het Openbaar vervoer in Albanië

Als Nederlandstalige Patiënten Begeleider van een tandartspraktijk heb ik al het een en ander meegemaakt met het openbaar vervoer in Albanië. Het is zeer goedkoop voor inwoners van rijkere landen, maar is minder georganiseerd en luxe. Het is ook al snel een onderneming die het grootste deel van je dag in beslag kan nemen.

Toch had het in veel opzichten minder goed kunnen zijn en liggen de meeste ongemakken rondom de taalbarrière van chauffeurs; moeizame communicatie in Engels en wisselende weersomstandigheden / temperaturen. Zo is het fijner om met 20 graden in een bomvolle bus te zitten dan met 30 graden, maar het is beide niet perfect!

Als je maar kort in Albanië bent en geld te besteden hebt loont het om een Taxi te nemen. Voor €100 kun je afspraken maken met een chauffeur en reis je heel Albanië door. Je hebt dan het voordeel dat je niet op de tijd hoeft te letten en nergens moet overstappen.

Heb je iets aan dit artikel gehad tijdens jouw reis door Albanië? Laat het me weten via de reacties!


Over de schrijver
Momenteel werk ik als Nederlandstalige Patiënten Begeleider voor een moderne en betrouwbare tandartskliniek in Albanië. Mijn doel is om Nederlandse en Belgische patiënten te begeleiden die een beter betaalbare tandartsrekening willen realiseren ZONDER daarbij kwaliteit te verliezen. Ik help jou via online informatie en persoonlijke begeleiding om gebaseerd op jouw persoonlijke situatie de juiste keuze te maken. Mijn doel is geslaagd wanneer jij in Albanië; Nederland of België een passende oplossing gevonden hebt en tevreden terugkijkt op jouw route naar een mooi (en gezond) gebit!
Reactie plaatsen