De Werkwijze van tanden Laten Slijpen en Kronen Plaatsen [Megagids]
De Werkwijze van tanden Laten Slijpen en Kronen Plaatsen [Megagids]
01 juni 2024 

De Werkwijze van tanden Laten Slijpen en Kronen Plaatsen [Megagids]

Tandheelkundige kronen plaatsen is een vak apart, maar veel tandartsen kunnen er prachtige resultaten mee boeken. Kronen zijn dan ook een essentieel onderdeel van de moderne tandheelkunde. Ook in onze kliniek worden ze veel gebruikt om een oplossing te bieden voor tandproblemen, variërend van gebroken; beschadigde of rotte tanden tot het realiseren van pure cosmetische verbeteringen (Hollywoodsmile).

Er gaan veel verhalen rond over klinieken in Turkije; die bijna de hele tanden slijpen; en daardoor enkele jaren later problemen veroorzaken. Hier krijgen wij (logischerwijs) veel vragen over van potentiele patienten en daarom zullen we via deze megagids over kronen plaatsen voor eens en altijd de puntjes op de I zetten. 

We gaan daarnaast in op de verschillen tussen verschillende materiaalsoorten zoals composiet; porselein en zirkonium; en meer uitleggen over de kracht van deze materialen + de verwachte houdbaarheidsduur...

Hopelijk kun jij daarmee verder komen in jouw onderzoek in eigen land; of via +31627577357 contact opnemen wanneer je zelf een gratis consult wilt laten uitvoeren bij onze goedkopere buitenlandse kliniek in Albanie.

Tandheelkundige Kronen Zetten gebeurt wanneer mensen grote schade aan hun tanden hebben. Via composiet; porselein; zirkonium of goud kan een nieuwe tand worden gemaakt.

Wat is een Tandheelkundige Kroon?

Een tandheelkundige kroon is een tandvormige huls die over een tand wordt geplaatst om de vorm, grootte, sterkte en het uiterlijk te herstellen. Kronen worden vaak gebruikt wanneer een tand ernstig beschadigd is en niet voldoende kan worden gerepareerd met een vulling. Op een gegeven moment zal de tand afbreken en wanneer dat tot bij de zenuw is kan het erg veel pijn gaan doen.

Door de kroon stevig vast te lijmen over een bestaande tand kan de tandarts voorkomen dat meer schade optreedt doordat de tand verder aftakelt. Dit kan een lange termijn oplossing bieden voor tanden met risico. Daarnaast kan de natuurlijk verouderende kleur van de tanden kunstmatig worden verbeterd. 

Bekijk de onderstaande video van EEN van onze patienten die onze tandartspraktijk bezocht voor een grote gebitsrenovatie en zirkonium kronen liet plaatsen. Het Proces van Tanden Slijpen en Kronen Plaatsen


1. Consultatie en Onderzoek

Bij de eerste afspraak zal de tandarts de tanden onderzoeken en röntgenfoto's maken om de omvang van de schade te beoordelen. De tandarts bespreekt ook de verschillende opties voor kronen; en zal bekijken of er mogelijkheden zijn om met Facings / E-Max Veneers te werken. 

Soms kan dit ervoor zorgen dat minder schade toegebracht hoeft te worden aan de bestaande tanden.


2. Voorbereiding van de Tanden

Waarschijnlijk denk je na het lezen van de vorige regel: schade toegebracht aan de tanden? 

De tandarts slijpt de tand om ruimte te maken voor de kroon. Dit omvat het verwijderen van een deel van het tandoppervlak, zodat de kroon goed past. Helaas is dit in veel gevallen niet te vermijden en jij moet bewust zijn dat het op lange termijn niet goed is voor de tanden... Eenmaal geslepen is altijd geslepen...
3. Afdrukken / Impressies Nemen

Na het slijpen van de tand neemt de tandarts een afdruk van de tand en de omliggende tanden. Deze afdruk wordt naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd waar de kroon wordt gemaakt. Dit geldt zowel voor tijdelijke kronen als het uiteindelijke eindresultaat.


4. Plaatsen van een tijdelijke Kroon

Om de voorbereide tand te beschermen, plaatst de tandarts een tijdelijke kroon totdat de definitieve kroon klaar is. Voor gebitsrenovaties die op korte termijn gerealiseerd worden is het soms nodig om zonder beschermkronen te werken.


5. Plaatsing van de Definitieve Kroon

Bij een volgende afspraak verwijdert de tandarts de tijdelijke kroon en past de definitieve kroon. De tandarts controleert de pasvorm en kleur voordat de kroon permanent wordt vastgezet met tandheelkundige cement. Als er zaken niet in orde zijn kunnen de tanden nog een laatste keer worden aangepast.


Soorten Tandheelkundige Kronen

Er zijn verschillende typen tandheelkundige kronen die jij kunt laten produceren en plaatsen. Er zitten grote verschillen in de materiaalsoorten; de sterkte; de kleurvastheid en de houdbaarheid. Hoe beter de kwaliteit; hoe duurder het eindproduct; maar het is in mijn optiek nooit de meest verstandige keuze om alleen naar de prijs te kijken...

In de onderstaande video leg ik uit welk type kronen (Composiet / Porselein / Zirkonium / Goud) in optiek van onze tandartsen de beste keuze is voor een lange termijn resultaat... Maar neem hierin wel mee dat de variabelen per patiënt verschillend zijn en ook afhankelijk zijn van de mate waarin jij voor jezelf en je nieuwe kronen blijft zorgen.

Zelfs de meest kleurvaste materialen kunnen verkleuren als jij niet voor jezelf en je nieuwe kronen zorgt...Wat moet je weten over Composieten Kronen plaatsen?


  • Materiaal: Gemaakt van tandkleurig composietmateriaal dat wordt gebruikt voor tandvullingen.
  • Voordelen: Minder invasief, kosteneffectief, goede esthetische resultaten.
  • Nadelen: Minder duurzaam dan andere materialen, kan na verloop van enkele jaren tijd verkleuren.


Voorbeeld over composieten kronen plaatsen

Rond 2022 kwam ik via Facebook in een groep over plastische chirurgie terecht. Hier werden veel vragen gesteld over tandarts toerisme en met name over facings en kronen plaatsen. De eigenaresse van de groep was zeer tevreden over de composieten kronen die ze had laten plaatsen en gaf aan dat ze veel geld teruggekregen had van de verzekering. 

Met andere woorden: het was voor haar zeer goedkoop geweest en daar plukte ze de vruchten van. 

Ik had op dat moment de kennis van ons team en beval mensen aan niet voor composieten kronen te gaan omdat deze niet kleurvast en sterk waren. Ik was dan ook niet verbaasd dat deze mevrouw anderhalf jaar later zeer ontevreden bij mij terug kwam om te klagen over haar tanden. 

Er waren stukjes van verschillende kronen afgebroken en ze waren behoorlijk verkleurd. Zij had op dat moment de les geleerd om in de toekomst een beter materiaal te kiezen. Wij hebben een offerte uitgeschreven en zullen melden als dit uiteindelijk tot een gebitsrenovatie met zirkonium kronen heeft geleid.


Wat moet je weten over Porseleinen Kronen Plaatsen?


  • Materiaal: Gemaakt van puur porselein, biedt een natuurlijke uitstraling.
  • Voordelen: Uitstekende esthetiek, biocompatibel, ideaal voor voortanden.
  • Nadelen: Kan breken bij grote belasting, en is duurder dan composiet.


Voorbeeld over Porseleinen Kronen plaatsen

Rond 2022 ontvingen wij 2 klanten in onze kliniek die voor porseleinen kronen wilden gaan. Zij kozen vanwege een beperkt gebit en een slechte mondgezondheid voor dit materiaal. Het scheelde ten opzichte van zirkonium kronen namelijk al gauw €2500 voor een volledige renovatie.

Een van deze mannen koos de porseleinen kronen omdat hij het mooier vond, maar de andere koos het omdat hij echt slechte tanden had en een goedkope tussen oplossing wilde. Zijn plan was om enkele jaren vooruit te kunnen tot hij later zijn tanden zou laten trekken en vervangen door implantaten. Hiermee gaf hij aan voor lief te nemen dat het werk in de toekomst mankementen zou gaan krijgen; die in een later stadium moesten worden aangepakt.

Een bewuste keuze dus; op basis van zijn unieke situatie; om voor porseleinen kronen te gaan. Wanneer bewust gekozen om dit soort redenen hebben wij geen enkel probleem om porseleinen kronen aan te bevelen en plaatsen... 


Wat moet je weten over Zirkonium Kronen Plaatsen?


  • Materiaal: Gemaakt van zirkoniumdioxide, een extreem sterk keramisch materiaal.
  • Voordelen: Zeer duurzaam, bestand tegen scheuren en breuken, met een natuurlijk ogende kleur.
  • Nadelen: Kan duurder zijn, iets moeilijker aan te passen dan porselein.


Relevante Voorbeelden over Zirkonium Kronen plaatsen

48 van de 50 grote gebitsrenovaties die wij voor Belgen; Nederlanders en Duitsers uitvoerden tussen begin 2023 en midden 2024 waren met zirkonium kronen. Mensen kiezen bewust voor de lange termijn houdbaarheid en zijn bang om foute keuzes te maken en nogmaals door de operatie heen te moeten. 

Door deze mensen werd over het algemeen niet positief gereageerd wanneer wij aanboden de offerte te verlagen wanneer ze voor porseleinen kronen zouden kiezen. Wij kunnen dan ook stellen dat Zirkonium internationaal het meest populair en betrouwbaar is. Heb je het budget? Dan is het zeker de investering waard! 


Een Patiënt moet soms een moeilijke keuze maken

Soms zul jij samen met je tandarts een keuze moeten maken op basis van jouw persoonlijke situatie en wensen. Ben daarom altijd eerlijk over hoe de situatie ervoor staat. De tandarts kan jou dan eerlijk informeren en voorbereiden bij het helpen van jouw keuze. Op die manier krijg jij meestal  de beste; meest passende oplossing en kun je achteraf trots zijn op het proces.

Bekijk op de onze klanten pagina voorbeelden van de resultaten die wij hebben bereikt met het plaatsen van de verschillende typen kronen.


Nazorg en Onderhoud van Kronen

Om de levensduur van uw kroon te verlengen, is het belangrijk om goede mondhygiëne te handhaven. Poets tweemaal per dag, gebruik tandzijde dagelijks en bezoek regelmatig de tandarts voor controles en professionele reiniging. Wij stellen meestal als vuistregel om elke 6 maanden bij een mondhygienist / tandarts langs te gaan. 

Ook met een Waterfloss aparaat of normale floss is het veel makkelijker om alles zuiver te houden. Deze materialen zijn te koop op Bol.com.Vraag een gratis behandelplan met offerte aan om te zien hoe wij jouw kronen zouden plaatsen

Bij onze buitenlandse kliniek bieden we hoogwaardige tandheelkundige zorg tegen competitieve prijzen. Onze ervaren tandartsen gebruiken de nieuwste technieken en materialen om ervoor te zorgen dat jij de best mogelijke zorg ontvangt. Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte en ontdek hoe wij kunnen helpen met problemen in mondzorg.


Neem via +31627577357 contact op met onze Nederlandse Patientenbegeleider voor meer informatie; een gratis consult en om uiteindelijk een afspraak te maken en begeleiding te ontvangen op locatie.


Over de schrijver
Momenteel werk ik als Nederlandstalige Patiënten Begeleider voor een moderne en betrouwbare tandartskliniek in Albanië. Mijn doel is om Nederlandse en Belgische patiënten te begeleiden die een beter betaalbare tandartsrekening willen realiseren ZONDER daarbij kwaliteit te verliezen. Ik help jou via online informatie en persoonlijke begeleiding om gebaseerd op jouw persoonlijke situatie de juiste keuze te maken. Mijn doel is geslaagd wanneer jij in Albanië; Nederland of België een passende oplossing gevonden hebt en tevreden terugkijkt op jouw route naar een mooi (en gezond) gebit!
Reactie plaatsen