Rotte Tanden in je gebit: Hoe te voorkomen en behandelen?
Rotte Tanden in je gebit: Hoe te voorkomen en behandelen?
23 mei 2024 

Rotte Tanden in je gebit: Hoe te voorkomen en behandelen?

In onze Albanese tandartskliniek ontmoeten wij veel Europese patiënten die met rotte tanden rondlopen. Het economische klimaat is aan het veranderen, waardoor veel mensen de tandarts overslaan totdat ze serieus in de problemen komen. Dit zorgt al enkele jaren voor een grote groei van mensen met rotte tanden en serieuze gebitsproblemen.

Rotte tanden zijn niet alleen onaangenaam om naar te kijken, maar kunnen ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze niet adequaat worden behandeld. Gelukkig zijn er verschillende preventieve maatregelen die jij als patiënt kunt nemen om het risico op tandbederf te verminderen en jouw glimlach mooi te houden. 

In dit artikel delen we enkele essentiële tips van onze tandartsen om rotte tanden te voorkomen en te behandelen. Zodat jij op latere leeftijd minder snel in de problemen komt. Meer informatie over het plannen van een volledig verzorgde reis richting gebitsrenovatie in onze kliniek? Neem contact op met onze Nederlandse manager via +31627577357.

Rotte tanden leveren grote problemen op voor patienten in Europa. In onze kliniek helpen wij Europeanen naar een gezonder gebit en minder rotte tanden.

Wat veroorzaakt rotte tanden?

Tandbederf, ook wel bekend als cariës, wordt veroorzaakt door de combinatie van bacteriën in de mond en voedselresten die op het tandoppervlak achterblijven. Wanneer deze bacteriën suikers uit voedsel consumeren, produceren ze zuren die het tandglazuur kunnen beschadigen en gaatjes kunnen veroorzaken. Onbehandeld tandbederf kan leiden tot ernstige infecties, tandverlies en zelfs problemen met de algehele gezondheid. 


Hoe langer je wacht met het opsporen; controleren en behandelen van dit soort problemen; hoe sneller het probleem groeit en jij tanden kunt verliezen. Hierbij geldt: hoe groter het probleem; hoe moeilijker (en duurder) de oplossing... Tips om rotte tanden te voorkomen

  1. Regelmatig tandenpoetsen: Poets je tanden minstens twee keer per dag met fluoride-tandpasta. Dit verwijdert tandplak en voedselresten die tandbederf kunnen veroorzaken.

  2. Tanden Flossen: Gebruik dagelijks flosdraad of interdentale borstels om plaque en voedseldeeltjes tussen de tanden te verwijderen, waar jouw tandenborstel mogelijk niet bij kan komen.

  3. Blijf bij een Gezond dieet: Beperk de consumptie van suikerhoudende en zure voedingsmiddelen en dranken, zoals frisdrank, snoep en vruchtensappen. Deze kunnen het tandglazuur verzwakken en het risico op tandbederf vergroten.

  4. Plan Regelmatige tandartscontroles: Bezoek een tandarts of mondhygiënist minstens twee keer per jaar voor controle en een professionele reiniging. Vroege detectie van tandbederf kan ernstige problemen voorkomen en de behandeling eenvoudiger maken.

  5. Gebruik fluorideproducten: Fluoride versterkt het tandglazuur en vermindert het risico op tandbederf. Gebruik fluoride-tandpasta en overweeg fluoride spoelmiddelen of behandelingen zoals fluoridevernis, indien aanbevolen door een tandarts.


Behandeling van rotte tanden

Als tandbederf wordt vastgesteld, kan een tandarts of mondhygiënist de juiste behandeling aanbevelen op basis van de ernst van de aandoening. Dit kan onder meer omvatten:

  • Vullingen: Voor het opvullen van kleine gaatjes kan een tandarts een vulling plaatsen om het aangetaste tandweefsel te herstellen en verdere schade te voorkomen.

  • Wortelkanaalbehandeling: Als tandbederf diep in de tand is doorgedrongen en het tandweefsel heeft aangetast, kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn om de infectie te verwijderen en de tand te redden. De zenuw in de tand is dan dood, maar de tand kan wel nog functie behouden.

  • Tandextractie: In sommige gevallen, wanneer tandbederf te ver is gevorderd en de tand niet meer te redden is, kan uw tandarts besluiten om de aangetaste tand te trekken om verdere schade te voorkomen. Dit hoeft niet het einde te betekenen, aangezien met implantaten of bruggen een nieuwe tand kan worden gemaakt.

Het is belangrijk om tandbederf serieus te nemen en regelmatige tandheelkundige controles bij te wonen om problemen vroegtijdig te detecteren en te behandelen. Door goede mondhygiënegewoonten te volgen en nauw samen te werken met een betrouwbare tandarts, kun jij je glimlach gezond en stralend houden voor de lange termijn.

Een voorbeeld hiervan was een 75 jarige patiënt van onze kliniek die alle tanden nog had; en alleen wat ontevreden was over de kleur. Hij liet in onze kliniek zirkonium kronen plaatsen.

Voor meer informatie over het voorkomen en behandelen van rotte tanden, neem gerust contact op met onze tandartskliniek. Ons team staat klaar om uw vragen te beantwoorden en te helpen bij het bereiken en behouden van een optimale mondgezondheid. Dit is voornamelijk interessant voor grote gebitsrenovaties...


Over de schrijver
Momenteel werk ik als Nederlandstalige Patiënten Begeleider voor een moderne en betrouwbare tandartskliniek in Albanië. Mijn doel is om Nederlandse en Belgische patiënten te begeleiden die een beter betaalbare tandartsrekening willen realiseren ZONDER daarbij kwaliteit te verliezen. Ik help jou via online informatie en persoonlijke begeleiding om gebaseerd op jouw persoonlijke situatie de juiste keuze te maken. Mijn doel is geslaagd wanneer jij in Albanië; Nederland of België een passende oplossing gevonden hebt en tevreden terugkijkt op jouw route naar een mooi (en gezond) gebit!
Reactie plaatsen