Ontdek de mogelijkheden rondom tandartsbezoek in Polen
Tandarts Polen

Naar de Tandarts / Kaakchirurg in Polen [Gebitsrenovatie in het voormalige Oostblok]

Tandheelkundige zorg is van vitaal belang voor een stralende glimlach en een goede mondgezondheid. Voor veel Nederlandse en Belgische patiënten is de zoektocht naar goede en betaalbare tandheelkundige behandelingen buiten de landsgrenzen een aantrekkelijke optie. Na het bestuderen van de goedkopere landen van Oost Europa (Polen / Slowakije / Tsjechie / Moldavië / Oekraïne) komen sommigen van hen bij tandartsklinieken in Polen terecht!

Polen staat al lang bekend als een bestemming voor tandartstoerisme / Dental Tourism, met diverse mogelijkheden in grensdorpen en grote steden. Dit is niet alleen voor Duitsland; Zwitserland en Oostenrijk een serieuze optie, maar ook voor de Scandinavische landen zoals Denemarken; Zweden; Ijsland; Finland en Noorwegen. 

Maar is het bezoeken van een Poolse Tandartskliniek voor Gebitsrenovatie een goed idee? In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld van tandarts toerisme in Polen en delen we waardevolle inzichten voor Nederlandstalige patiënten. 


Naar de Tandarts in Polen [Dental Tourism]

Wanneer je naar een tandarts in het buitenland wilt is het verstandig om eerst te kijken naar de geografische omstandigheden en de mogelijkheden van infrastructuur. Het heeft voordelen om een plek te kiezen die entertainend is, maar ook goed (en snel) bereikbaar.

Het kan bij tandarts toerisme namelijk voorkomen dat je vaker terug moet komen dan verwacht vanwege garantie kwesties of controle. Dit kan bijvoorbeeld gaan over slijtage zaken zoals afgebroken tanden; losse implantaten en loslatende facings. En vaak vervalt garantie vanuit een internationale kliniek wanneer jij in eigen land een tandarts bezoekt om dit op te laten lossen. 

Precies om deze reden is het belangrijk dat jij een aantal kernpunten voor ogen hebt wanneer jij overweegt om in Polen naar een tandarts / kaakchirurg te gaan.


Belangrijkste locaties / steden voor tandarts toerisme

Grensdorpen en -steden in Polen bieden patiënten uit buurlanden mogelijkheden voor tandartsbezoek. Voornamelijk voor Duitsers is dit zeer interessant! Maar dankzij de geografische nabijheid kunnen patiënten ook vanuit Nederland en België heen en weer reizen voor consulten en behandelingen. 

Dorpen in de grensregio's hebben vaak goed uitgeruste tandheelkundige klinieken met gekwalificeerde professionals die diverse diensten aanbieden, variërend van algemene tandheelkunde tot cosmetische behandelingen. En sommige klinieken hiervan hebben vanwege de lagere kosten en natuurlijke patiënten-instroom veel budget geïnvesteerd in hun kliniek. Wel is het natuurlijk belangrijk om vooraf onderzoek te doen en referenties te controleren om ervoor te zorgen dat de gekozen kliniek betrouwbaar is.


De hoofdstad van Polen (Warschau)

Hoewel grensdorpen aantrekkelijke opties zijn, is het belangrijk dat de kwaliteit en ervaring van tandartstoerisme vaak hoger is in de hoofdstad en de grotere steden van Polen. Steden als Warschau, Krakau en Wrocław beschikken over moderne klinieken met geavanceerde technologie en hoogopgeleide tandartsen. Deze steden worden niet geadverteerd op de Nederlandse markt, maar hebben een lange geschiedenis van tandartstoerisme en hebben zichzelf bewezen als bestemmingen waar patiënten kunnen rekenen op deskundige behandelingen.

Omdat het een minder commerciële markt is zul jij echter zelden klinieken tegenkomen die communicatie en begeleiding in het Nederlands kunnen bieden en dat maakt het ingewikkeld. Ze focussen zich veel meer op Scandinavië.


Hier zijn de 5 volgende grootste steden van Polen op basis van bevolkingsaantallen:

 1. Krakau

 2. Łódź

 3. Wrocław

 4. Poznań

 5. Gdańsk


Steden met (inter)nationale Vliegvelden

Polen heeft verschillende steden met internationale luchthavens die zowel binnenlandse als internationale vluchten uitvoeren. Ook vanuit de vliegvelden Brussel Charleroi en Eindhoven worden via Wizz Air vluchten aangeboden naar diverse Poolse steden. 


Dit zijn de belangrijkste steden in Polen met bijbehorende luchthavens:

 1. Warschau - Chopin Airport (Warsaw Chopin Airport)

 2. Krakau - John Paul II International Airport Kraków-Balice (Kraków Airport)

 3. Gdańsk - Gdańsk Lech Wałęsa Airport

 4. Wrocław - Copernicus Airport Wrocław (Wrocław Airport)

 5. Poznań - Poznań-Ławica Henryk Wieniawski Airport

 6. Katowice - Katowice International Airport

 7. Rzeszów - Rzeszów-Jasionka Airport

 8. Szczecin - Solidarity Szczecin-Goleniów Airport

 9. Lublin - Lublin Airport

 10. Łódź - Łódź Władysław Reymont Airport


Steden met belangrijke treinstations

Het Poolse treinvervoersysteem wordt beheerd door de Polskie Koleje Państwowe (PKP), dat een uitgebreid netwerk van treinverbindingen met regionale treinen en intercity's aanbiedt. De grootste steden van Polen zijn verbonden door frequente treindiensten, waardoor het simpel is om van de ene stad naar de andere te reizen. Ook is het makkelijk (maar prijzig) om met de trein verder te reizen naar Duitsland; Nederland en andere landen.


 • Warschau: Het centraal gelegen Warschau is het knooppunt van het Poolse treinnetwerk en biedt uitstekende verbindingen naar bijna elke hoek van het land. Het Warschau Centralna Station is een belangrijk vertrekpunt voor treinreizen naar andere steden.

 • Krakau: Krakau, met zijn historische charme, heeft een goed verbonden treinstation genaamd Kraków Główny, dat reizigers in het hart van de stad verwelkomt. Vanaf hier kunnen bezoekers gemakkelijk de schatten van Krakau verkennen, waaronder het prachtige historische centrum en het Wawel-kasteel.

 • Wrocław: Wrocław, bekend om zijn bruggen en betoverende oude stad, heeft het Wrocław Główny-station, dat een uitstekende basis biedt om deze stad vol cultuur te ontdekken.

 • Poznań: Met het Poznań Główny-station is Poznań; een stad met een rijke geschiedenis; makkelijk bereikbaar. Het Oude Stadsplein en de gotische architectuur zijn enkele van de hoogtepunten voor internationale toeristen.

 • Gdańsk: Het historische Gdańsk aan de Oostzee heeft het Gdańsk Główny-station dat reizigers verbindt met de mooie oude stad aan het water.


Waarom niet naar de tandarts in Polen?

Hoewel Polen lange tijd bekend stond als een betaalbare bestemming voor tandheelkundige zorg is het belangrijk om te begrijpen dat het leven in het land flink zijn gestegen sinds de toetreding tot de EU in 2006. Ze betalen meer belastingen en moeten ook hun personeel meer betalen, wat negatieve effecten heeft op de prijzen in tandartsklinieken. Dit zagen we ook gebeuren bij het land Hongarije dat in 2004 bij de Europese Unie kwam. De kosten van tandartsbehandelingen zijn tegenwoordig lang niet meer zo voordelig en dat kost Hongarije steeds meer tandarts toeristen.

Hoewel de kosten in Polen nog steeds gunstig zijn in vergelijking met veel West-Europese landen, is het verstandig om een realistische inschatting te maken van de totale kosten, inclusief reis- en verblijfskosten. En Polen richt zich hierin ook nog niet echt op de Nederlandstalige markt, waardoor ze een aantal belangrijke services missen. Wat dat betreft kan Polen zeker niet tippen aan sommige niet-europese landen als Albanië en Turkije.

Het is van essentieel belang om grondig onderzoek te doen voordat je een beslissing neemt, waarbij u rekening houdt met factoren zoals de reputatie van de kliniek, de ervaring van de tandartsen en de algehele kosten. Hoewel de tandartskosten en het levensonderhoud in Polen in de loop der jaren zijn gestegen, blijft het een aantrekkelijke keuze voor patiënten die hoogwaardige tandheelkundige zorg zoeken tegen lagere kosten dan in hun thuisland.

Maar er zijn ook alternatieven...


Alternatieven voor een tandarts in Polen

Wij voeren in onze tandartspraktijk in Albanië de grootste gebitsrenovaties uit voor internationale tandartstoeristen. Ze besteden hier een fractie van de kosten ten opzichte van in eigen land; en ook wanneer je soortgelijke klinieken gaat bekijken in landen als Polen en Hongarije ben je voordeliger uit. Het is een fijne en betaalbare locatie voor tandarts toerisme / Dental Tourism.

Wij nemen daarnaast de volledige organisatie uit handen en sturen alle communicatie + garantie bewijzen + belangrijke documenten naar je toe in het Nederlands. Wij horen van onze patiënten dat dit een prettige manier van werken is.

Bekijk onze tandartspraktijk in Albanië en neem contact met ons op om er achter te komen of dit bij jou past! 

Reactie plaatsen